Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Anmälan till nyhetsbrevet innebär godkännande av våra villkor.

Bästa snabblånen

hitta bästa snabblånen genom att jämföraDet finns många sätt att rangordna snabblån och långivare inom denna nisch av konsumentkrediter. Pris, service, hur tuffa grundkraven är samt möjlighet till direktutbetalning är några sätt att ranka olika långivare. Samtidigt behöver en persons topplista inte vara densamma som den en annan person sätter samman, detta eftersom olika faktorer är olika viktiga för respektive person.

Vi kan inte ge dig facit till vad som är de bästa snabblånen generellt, men vi kan ge dig exempel på vad du kan titta lite närmare på när du jämför alternativ för att hitta det för dig bästa snabblånet.

Låga kostnader

Den första saken att titta närmare på är naturligtvis kostnaden för lånet. Här är det tre saker du kan notera särskilt i dina jämförelser,
1. Vad är den faktiska kostnaden?
2. Kan du dra av hela eller delar av kostnaden i deklarationen?
3. Kan du låna räntefritt och avgiftsfritt?

Den faktiska kostnaden för ett snabblån ska alltid anges i samband med att du så att säga komponerar ditt lån med belopp och återbetalningstid. Det är bara att jämföra den siffran mellan olika långivare för att hitta det billigaste lånet. Emellertid bör du också undersöka hur kostnaden är uppbyggd, det vill säga förhållandet mellan räntedelen och avgiftsdelen.

Exempel: Lina vill låna 5000 kr. Hon tittar på tre olika långivare och kostnaden är (A) 600 kr, (B) 700 kr respektive (C) 800 kr för en månads löptid. Alternativ A är givetvis mest fördelaktigt vid en första anblick. När Lina jämför vidare ser hon dock att det på pappret dyraste lånet (C) löper med enbart ränta medan kostnaderna för lån A och B är enbart i form av avgifter. Det visar sig då att lån C faktiskt är billigast.

Räntefritt? Ja, en inte oansenlig skara långivare har som idé att erbjuda nytillkomna ett räntefritt snabblån, så möjligheten att låna ”gratis” finns alltså. Det är en möjlighet du absolut bör kika på, särskilt om du upplever att ditt behov av att låna pengar snabbt är lite av engångskaraktär.

Accepterar betalningsanmärkning

Det finns två typer av långivare för snabblån, nämligen de som accepterar betalningsanmärkningar (om ekonomin i övrigt kan betraktas som tillfredsställande) och de som inte gör det. Om du inte har en betalningsanmärkning bör du nog välja en aktör som inte accepterar sådana, eftersom du annars måste betala det extra risktillägg som de långivare som är lite mer generösa med villkoren normalt tar ut.

Snabblån utan UC

UC är ett kreditupplysningsföretag som de flesta borgenärer vänder sig till. Vill du inte att en låneansökan om snabblån ska synas i din kreditinformation hos UC ska du välja en långivare som har som policy att använda andra kreditupplysningsföretag. Genom att vända sig till en annan aktör än UC minskas långivarens förutsebarhet en aning och det kan kosta en liten extra slant i riskpremium. Vill du ha ett så billigt lån som möjligt är det nog klokt att välja en långivare som använder UC.

Utbetalning kvällar och helger

Majoriteten av långivarna har öppet under ordinarie kontorstider, men det finns aktörer som också har öppet kvällar och helger. Det är endast under supportens öppettider som utbetalningar kan ske, så känner du att du behöver pengar riktigt snabbt är det långivare med mer generösa öppettider du ska välja.

Direktutbetalning till bankkonto

Vill du kunna få direktutbetalning till bankkonto ska du undersöka vilka långivare som kan erbjuda denna service för den bank i vilken du har ditt lönekonto. Har du exempelvis Swedbank eller Nordea väljer du naturligtvis en långivare som har konto i dessa banker. Överföringen sker då inom 15 minuter, oavsett när på dygnet överföringen sker. Viktigt att komma ihåg är bara att kundtjänsten hos långivaren måste vara öppen.

Vi hoppas att du har nytta av ovan sammanställning i din jakt på det ”bästa snabblånet”. Vi kan också rekommendera att du botaniserar bland våra övriga artiklar för att vara så väl förberedd som möjligt när du bestämmer dig för att skicka in en låneansökan.