Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Anmälan till nyhetsbrevet innebär godkännande av våra villkor.

Belopp och ändamål

Anledningar till att man behöver låna pengar är oändligt många. När det gäller snabblån så är det vanligast att man lånar 5000 – 10.000 kr för att lösa tillfälliga utgifter och pengabehov. Det förekommer dock att snabblån används för mindre sunda ändamål, som uteliv, shopping och andra nöjen som egentligen inte behövs. Vi uppmanar alltid till att man tar sunda beslut när det gäller snabblån och därför vill vi lyfta vad som är sunt och inte när det kommer till snabba lån, vad man bör använda lånet till och vad man bör undvika.

låna 5000 eller 10000 med snabblån

Snabblån upp till 5000 kr

Huvudsyftet med små och snabba lån är att man snabbt ska kunna få en mindre summa pengar när det uppstår akuta behov. Bra exempel på detta är t.ex om du bitit sönder en tand och fått en hög tandläkarräkning, om bilen gått sönder och det blivit en dyr reparation eller om t.ex kylskåpet slutat fungera. Det är inte ovanligt att många inte har 5000 kr över på kontot för att lösa dessa saker och då kan snabblån vara räddningen. Detta är sunda ändamål för snabblån, men oavsett ändamål så måste man säkerställa att lånet kan återbetalas med framtida inkomst.

Att låna 5000 kr går snabbt och smidigt med snabblån och de allra flesta får sina lån beviljade, under förutsättning att en kreditbedömning visar på en godtagbar ekonomi. Det är framför allt dessa mindre summor på 1000 – 5000 kr som de flesta tar för lätt på och tänker; ”Äsch, det löser sig!”. Så småningom tar pengarna slut och lånet ska betalas tillbaks, vilket gör att många tar nya lån för att täcka skulden.

Vissa tar även flera lån på upp till 5000 kr, för det känns inte lika farligt att låna 5000 kr varje gång jämfört med att låna 50.000 kr direkt. Om ett lån på endast 5000 kr inte återbetalas så kommer den skulden snabbt att växa till en betydligt större skuld.

Snabblån på 10 000 kr eller mer

Många långivare av snabblån erbjuder maxbelopp på 10.000 kr eller mer, vissa 20.000 kr och det högsta i dagsläget är på hela 40.000 kr. Bra ändamål för att snabblån på dessa belopp är även här för oväntat höga utgifter, T.ex om varmvattenberedaren i huset gått sönder och man snabbt behöver en ny eller om något annat livsnödvändigt inträffar som gör att man behöver 10.000 kr eller mer snabbt.

Ett annat sunt exempel kan vara att man vill köpa något dyrare privat, t.ex något begagnat av högt värde. Om man då vet med sig att man har råd med inköpet så kan man helt enkelt delbetala det genom att låna 10.000 kr och dela upp lånet på några månader. Men det förekommer även bland dessa belopp att personer inte tar lånet på allvar och lånar även större summor till osunda ändamål.

Låna inte mer än du behöver

Det är inte ovanligt att det uppstår ett pengabehov men att man lånar mer än man egentligen behöver, just för att man har möjligheten till det. Om du t.ex vet att du behöver låna 5000 kr till något oförutsett som inträffat, så bör du inte höja beloppet till 10.000 kr med syftet att få lite extra pengar på kontot. Det är pengar som lätt kan spenderas på vardagliga saker då det ger mer av en frihetskänsla.

Tänk på att aldrig dra på dig mer skulder än du behöver och om du känner att du har en trängd ekonomi så bör du se över den och göra justeringar bland dina utgifter och/eller inkomster. Det bästa sättet för detta är att göra en budget där du räknar ut alla dina utgifter och ställer dem mot din inkomst. I en budget kan du hitta saker som du kan lära dig att spara in på, för att få mer pengar över varje månad.