Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Anmälan till nyhetsbrevet innebär godkännande av våra villkor.

Snabblån med skulder

snabblån med skulder - kan man låna med skuldkonto?

Grundvillkoren som måste uppfyllas för att man ska kunna ansöka om ett snabblån är betydligt mindre krävande än villkoren för exempelvis ett bolån eller ett privatlån på större belopp. Det betyder dock inte att det är fritt fram för alla att skicka in en ansökan och sedan förvänta sig ett positivt besked från långivaren.

Åldersgränsen är ett grundvillkor som inte går att rubba. Att man ska vara svensk medborgare är ett annat, och ett tredje är att man måste ha ett svenskt bankkonto. I tillägg gäller alltid att den som söker inte får ha en skuld hos Kronofogden. Detta sistnämnda villkor finns inte alltid utskrivet i informationstexterna på långivarnas webbplatser eller ens i de standardvillkor som gäller för varje lån, men det finns ingen som helst tvekan att möjligheten att låna är obefintlig för den som har en obetald skuld som har gått till Kronofogden.

Att detta villkor finns, oavsett det är explicit eller implicit, är egentligen för att skydda såväl långivare som låntagare. Långivaren löper en mycket stor risk att inte få tillbaka sina pengar vid utlåning till en person som bevisligen har misskött sig tidigare, och en låntagare som redan är i knipa bör givetvis inte (försöka) ta ett ytterligare lån.

Att hamna hos Kronofogden

Alla som någon gång har fått se en faktura eller räkning av annat slag gå till Kronofogden, och inte betalat den på uppmaning från myndigheten, har ett skuldkonto (och en betalningsanmärkning). Kontot är ett till vilket skulder som inte är betalade hänförs och de kvarstår tills dess att de betalas i sin helhet. Det är emellertid inte bara fakturabeloppen som samlas på kontot, utan även de avgifter som i indrivningsprocessen löpande läggs till totalen.

Den som har ett skuldkonto hos Kronofogden är avtalsrättsligt egentligen helt maktlös. Pengar som tjänas in ska gå till att betala av på kontot och det finns ingen som helst möjlighet att göra ens de mest grundläggande ekonomiska transaktioner.

När det gäller snabblån med skulder kommer den som har dragit på sig Kronofogdens uppmärksamhet inte att kunna ansöka om ens det minsta snabblån förrän skuldkontot betalas ned till noll kronor. Samma sak gäller för köp på avbetalning och ansökan om kontokrediter/kreditkort.

Pantbanken är det enda alternativet

För långivarens säkerhet för ett snabblån finns enbart låntagarens löpande förmåga att betala, och den som har ett skuldkonto hos Kronofogden har av uppenbara skäl en mycket begränsad ”säkerhet” att uppbringa. Det enda alternativet är egentligen att vända sig till pantbanken. Här kan man presentera en faktisk säkerhet av annat slag, till exempel smycken och andra värdeföremål, och genom det få lån. Viktigt att notera är dock att det inte går att få lån på det fulla värdet på det föremål man sätter i pant.

Sammanfattning

  • Det går inte att ansöka om ett snabblån med skuld hos Kronofogden.
  • När skuldkontot är avslutat finns möjlighet att ta lån (förutsatt att långivaren man vänder sig till kan acceptera betalningsanmärkningen/arna).
  • Det enda alternativet för den som har hamnat hos Kronofogden är att vända sig till pantbanken.