Bästa snabblånen

När du letar efter ett snabblån behöver du inte leta länge innan du bli överväldigad av en mängd olika långivare som alla vill erbjuda dig ”det bästa snabblånet”. Att avgöra vilket snabblån som skulle vara bäst för sig själv kan likväl vara svårt. Även om lånen är av samma typ och följer i stort liknande regler, så har de olika krav på låntagare och olika villkor att erbjuda. Kraven och villkoren varierar oftast beroende på en själv, den som söker lånet. Här kan du hitta all information som kan du tänkas behöva för att kunna ta ett informerat beslut om vilket snabblån som just du bör ta.

Det finns många sätt att rangordna både snabba lån och långivare; pris, kundservice, hur tuffa grundkraven är samt möjlighet till direktutbetalning är några sätt att ranka olika långivare och deras lån. Samtidigt behöver en persons topplista inte vara lik den en annan person sätter samman, eftersom olika faktorer är olika viktiga för varje person.

Vi kan inte ge dig ett facit till det bästa snabblånet för just dig men vi kan ge dig exempel på vad du bör titta lite närmre på när du jämför alternativen för att just hitta det bästa snabblånet för dig.

Bästa snabblånet

Låga kostnader

Snabblån är ett av de dyraste lånen i relation till dess storlek, det finns flera anledningar till just detta. En utav anledningarna är avsaknaden av säkerhet. Vid lån så som bolån och billån används bostaden, respektive bilen, som en säkerhet för lånet och kan då användas för att återbetala långivaren om man inte kan betala lånet i kontanter. Privatlån, sms lån och snabblån saknar just denna säkerhet. Vilket i sin tur innebär att låntagaren inte kan ta ifrån dig ditt inköp för att betala av din skuld på samma sätt som vid ex. Bolån eller billån. Eftersom det inte finns någon säkerhet på snabblånet så anser långivaren att lånet löper en större risk att inte återbetalas och därför får lånet ofta en högre ränta.

Nu undrar du säkert hur du kan få lägst omkostnader för lånet och därför går vi nu igenom vad kostnaderna för snabblånet verkligen innebär, hur du kan läsa av dem och slutligen hur kan jämföra dem.

För att lättare förstå snabblånets kostnader har vi delat upp det i flera steg. Här nedan är det tre saker du kan notera särskilt i dina jämförelser av snabblån, verklig kostnad, löptid och storlek.

Den verkliga kostnaden för snabblån

När du söker efter lån och läser om räntor kommer du att läsa om nominell och effektiv ränta. För att göra det så enkelt som möjligt, så kan man säga att den nominella räntan är den som långivaren tar betalt i endast ränta, medan den effektiva räntan är den faktiska kostnaden för lånet, avgifter och andra kostnader inräknat. Det är även viktigt att nämna att den effektiva räntan räknas per år och inte månadsvis. Det är den största anledningen till varför det ser ut som att snabblån ofta har en sådan hög ränta. Låneperioden för snabblån och smslån är oftast bara några månader, medan den effektiva räntan räknas per år, och visar hur mycket du skulle betala tillbaka om du höll lånet under ett helt år.

Den effektiva räntan för ett snabblån ska alltid anges i samband med att du komponerar ihop ditt lån, med belopp och återbetalningstid. Det är därför bra att jämföra den effektiva räntan mellan olika långivare för att hitta det billigaste lånet. Du bör också undersöka hur kostnaden är uppbyggd, det vill säga förhållandet mellan räntan på lånet och avgifterna från långivaren.

Exempel: Lina vill låna 5000 kr. Hon tittar på tre olika långivare och den nominella räntekostnaden är (A) 600 kr, (B) 700 kr respektive (C) 800 kr för en månads löptid. Alternativ A är givetvis mest fördelaktigt vid en första anblick. När Lina jämför vidare ser hon dock att det på pappret dyraste lånet (C) löper med enbart ränta och utan extra kostnader, medan kostnaderna, så som aviavgifter, uppläggningsavgift, startavgift etc. för lån A och B var höga.
Det visar sig då att i totala kostnader för lånet så är det faktiskt alternativ C som är billigast.

Ditt snabblåns löptid

När man hör ”snabblån” tänker man ofta snabba pengar med kort löptid. Detta är sant till en viss del, men det berättar inte hela historien. Trotts vad många tror är snabblån ganska flexibla när det kommer till löptiden. Det är sant att vissa långivare kan ge dig så lite som några dagar för att betala av ditt lån, om du så vill. Men det finns även de som kan ge dig upp till flera år att betala dina lån. Frågan återstår såklart om du vill har ett lån med lång eller kort löptid. Längden på ditt lån är ett större val än vad många tror.

Styrkan med ett lån med lång löptid är att du har längre tid på dig att betala av lånet. Detta kan vara särskilt bra vid större lån eller när du vet att nästa inkomstdag, som lön, är många dagar bort. Den största styrkan med ett kort lån däremot är att du inte behöver betala ränta under lika lång period vilket gör att lånet i slutändan billigare. Enkelt sagt; desto kortare löptid, desto lägre total kostnad för lånet.

Hur stort kan ditt snabblån bli?

När det kommer till storlek är snabblån det minsta lånet du kan ta tillsammans med smslån. Storleken brukar ligga på allt från några hundralappar upp till dryga 50 000. Det finn även vissa långivare som ger ut större lån utan säkerhet, lån som kan uppgå till hundratusentals kronor vi skulle då välja kalla dem privatlån istället för snabblån.

Storleken på snabblånet är så gott som helt upp till dig. Vi rekommenderar att du aldrig lånar mer än vad du behöver. Som sagt, snabblån är relativt dyra jämfört med andra lån och bör därför endast användas för nödvändiga kostnader när pengar behövs snabbt.

Snabblån utan ränta?

Marknaden för snabblån är enorm och det dyker ständigt upp nya långivare som vill bli störst på marknaden. På grund av den starka konkurrensen har aktörerna kommit på nya och kreativa sätt att locka till sig kunder. En av dessa koncept är att ge ut snabblån utan ränta.

Ett lån utan ränta kan låta absurt när man hör det. För det är ju på just räntan som långivare tjänar sina pengar. Ett snabblån utan ränta innebär att långivaren får tillbaka exakt lika mycket pengar som den lånade ut, därmed uteblir hela förtjänsten för långivaren.

Syftet med räntefria lån är därför inte att tjäna pengar på just det lånet, utan framtida kommande lån. Aktörerna har kommit fram till att om en kund tar ett första lån hos en långivare är det större sannolikhet att de kommer att fortsätta ta lån hos den långivaren. Räntefria lån är alltså ett sätt för långivare att marknadsföra sig själva och locka in fler kunder.

För dig som kund är detta något positivt, då du kan själv välja om du vill ta ett nytt lån efter ditt första räntefria lån. Dock måste det anmärkas att ett räntefritt lån inte alltid innebär ett lån utan kostnader. Räntefria lån kan fortfarande innebära avgifter. Se till att lus-läsa kraven och avtalet som ingår i det räntefria lånet innan du tar ett slutgiltigt beslut.

Att ansöka om snabblån

Att ansöka om snabblån är enkelt. När du har jämfört olika långivare och bestämt dig för en långivare och ett låneupplägg som passar dig klickar du dig helt enkelt bara in på långivarens hemsida via vår topplista, väljer storlek och längd på lånet och slutligen skriver ner dina personuppgifter. Långivaren kommer nu att göra en kreditupplysning på dig. Detta innebär att de, med hjälp av en kreditupplysningscentral (så som UC), kommer att undersöka din kreditvärdighet och din ekonomiska situation. Anser långivaren att din ekonomi är tillräckligt stark för att kunna hantera lånet, kommer din ansökan bli godkänd. Besked på din ansökan kommer därefter inom någon arbetsdag där du kommer att få svar på om din ansökan är godkänd eller inte. Vid en godkänd ansökan kan du förvänta dig pengarna tillsammans med en faktura inom kort. I fakturan ingår olika de låneavgifter som måste betalas. Tänk på att det är väldigt viktigt att du betalar denna faktura i tid så du slipper onödiga förseningsavgifter.

Snabblån med betalningsanmärkning

Om du av någon anledning inte betalat dina räkningar i tid riskerar du att få en betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning får du inte av kronofogden utan dessa utfärdas av ett kreditupplysningsupplysningsföretag. Om du inte betalar din räkning så kan ditt ärende lämnas över till kronofogden och då kan de driva in skulden, vilket ett kreditupplysningsföretag inte kan göra.

Betalningsanmärkningar är inte bra för dina chanser att få ett snabblån med låg ränta. Har du en anmärkning betyder det inte att det är omöjligt för dig att få din låneansökan godkänd. Vissa långivare godkänner långivare med betalningsanmärkningar, dock får du anta att du får ett sämre avtal på ditt snabblån.

Om du inte har en betalningsanmärkning bör du välja en aktör som inte accepterar låneansökanden med anmärkningar, eftersom de oftast har extra avgifter för att väga upp mot den extra risken de tar för att låna ut till låntagare med betalningsanmärkningar.

Bäst snabblån

Snabblån utan UC

Upplysningscentralen, eller UC, är ett kreditupplysningsföretag som de flesta långivare använder sig av när de vill göra en kreditupplysning. Vill du inte att din ansökan om snabblån ska synas i din kreditinformation hos UC bör du välja en långivare som har som policy att använda sig av ett annat kreditupplysningsföretag. Genom att vända sig till en annan aktör än UC minskas långivarens förutsebarhet en aning och det kan kosta en liten extra slant i riskpremium. Vill du ha ett så billigt lån som möjligt är det nog klokt att välja en långivare som använder UC.

Snabblån kvällar och helger

Majoriteten av långivarna har öppet under ordinarie kontorstider, men det finns även aktörer som har öppet kvällar och helger. Det är endast under supportens öppettider som utbetalningar kan ske, så behöver pengar riktigt snabbt är det de långivare med mer generösa öppettider du ska välja.

Direktutbetalning till bankkonto

Vill du kunna få direktutbetalning till ditt bankkonto ska du undersöka vilka långivare som kan erbjuda denna service för den bank du vill föra över till. Har du exempelvis Swedbank eller Nordea väljer du naturligtvis en långivare som har konto i dessa banker. Överföringen sker då inom 15 minuter, oavsett när på dygnet överföringen sker.
Viktigt att komma ihåg är att kundtjänsten hos långivaren måste vara öppen.

Få det bästa snabblånet

När du ansöker om snabblån är det såklart väldigt viktigt att du jämför och läser om de olika långivarna för att hitta den med det bästa avtalet för dig. Men det finns fler saker du bör tänka på att göra innan du ansöker om ett snabblån, t.ex. att kolla upp din kreditvärdighet.

Ha en god kreditvärdighet

Din kreditvärdighet är din antagna förmåga att betala tillbaka ditt /dina lån. Detta baseras på en rad olika faktorer, mestadels din disponibla inkomst, som utgörs utav din inkomst minus fasta utgifter och skatt. Har du en stor disponibel inkomst vet långivarna att du har pengar att betala av lånet med. Andra faktorer inkluderar saker som civil status, boendesituation, utbildning, jobbstatus och arbetslivserfarenhet.

Långivaren tittar även på dina tidigare skulder, nuvarande och betalda. De tittar på hur många skulder du har, hur bra du har varit på att betala av dem och om du har några betalningsanmärkningar eller skulder hos kronofogden. Som tidigare nämnt är detta en oerhört viktig faktor när det kommer till att få ett bra snabblån med låg ränta. Saker som betalningsanmärkningar försvinner inte förrän efter flera år, det bästa sättet att slippa dem är att vara proaktiv. Det är alltså oerhört viktigt att du betalar dina räkningar i tid och inte samlar på dig för höga skulder. Risken finns att man hamnar i en skuldspiral med ständigt nya förseningsavgifter och anmärkningar. Ett lån är därför inte något man bör ta lättvindigt.

Tar du dessa faktorer i beaktning, ser till att din ekonomi är i ordning, budgeterar och betalar dina räkningar i tid är du på god väg att få ett riktigt fördelaktigt snabblån.

Vi hoppas att du har nytta av ovan sammanställning i din jakt på det ”bästa snabblånet”. Vi kan också rekommendera att du botaniserar bland våra övriga artiklar för att vara så väl förberedd som möjligt när du bestämmer dig för att skicka in din låneansökan.

Jämför de bästa snabba lånen här.