Om BankID

ansök om lån med bankidBankID är ett sätt att legitimera sig på nätet som har blivit mer eller mindre standard de senaste åren. Tjänsten är enkel att använda och den underlättar verkligen i vardagen i och med att det bara tar någon sekund att logga in och godkänna ärenden hos banken och på myndigheters webbplatser. Idag är det också en trend att företag börjar nosa på möjligheterna som e-legitimation ger, och den trenden kommer förmodligen att bli tydligare för varje år.

Att kunna legitimera sig, det vill säga bevisa vem man är, i digitala sammanhang blir allt viktigare. Majoriteten av alla bankärenden samt kontakter med Skatteverket, Försäkringskassan och andra myndigheter, kan idag ske digitalt direkt på nätet via så kallad elektronisk identifiering och underskrift, och i framtiden kommer förmodligen närmare 100% av alla kontakter att ske digitalt. Redan 2016 förväntas sju miljoner svenskar använda BankID antingen på datorn, på kort eller i mobilen.

Vad är BankID?

Om vi ska gå på djupet lite kan vi säga att BankID fungerar exakt som en ”riktig” identifikationshandling. Idén är att din e-legitimation ska fungera precis som körkort, pass eller nationellt ID-kort, men då endast i digitala sammanhang.

Exakt hur legitimeringen sker, och vad du behöver göra för att identifiera dig med hjälp av BankID, avgörs av vilken av de tre typerna av tjänsten du använder. BankID kan utfärdas som mobilt BankID, legitimation på fil samt legitimation på kort.

Mobilt BankID

Med mobilt BankID kan du betala räkningar, öppna sparkonton, anmäla vård av barn, logga in och göra affärer hos din nätmäklare, ansöka om mindre lån, och mycket mer, direkt i din mobiltelefon. Flexibiliteten och enkelheten gör att denna typ av e-leg är den som växer snabbast i popularitet och idag är den vanligaste.

Det är enkelt att börja använda e-legitimation i mobilen och du kan vara igång på bara ett par minuter. Nedan hittar du en steg för steg-guide.

1. Ladda ner ”BankID säkerhetsapp” från App Store (iPhone), Google Play (Android) eller Windows Phone Store
2. Logga in på din internetbank som vanligt på datorn
3. Leta upp sidorna för e-legitimation och beställ ”mobilt BankID”
4. Vänta någon minut på ett sms-meddelande med aktiveringskod
5. Fyll i ditt personnummer och aktiveringskoden i säkerhetsappen. Välj sedan ett eget lösenord.

När du använder e-legitimation i mobilen måste du alltid öppna säkerhetsappen och där fylla i det lösenord du väljer i appen första gången du använder den.

E-leg på kort eller på fil

Kan du inte använda mobilt BankID är det alternativen e-leg på kort eller e-leg på fil du får välja mellan. Med lösningen som inbegriper kort behöver du en särskild kortläsare och överlag kan denna lösning vara lite komplicerad. Det är lite enklare att använda BankID på fil. Med denna lösning beställer du tjänsten i din internetbank och laddar ner en fil för att sedan ladda ner ett program som kan läsa filen. Du anger ett lösenord som du sedan använder varje gång du ska identifiera dig.

Vem ger ut e-legitimation

E-legitimation kan enbart utfärdas av de banker som har avtal med bolaget Finansiell ID-Teknik BID AB. Detta bolag ägs för övrigt av en stor del av de banker som använder tjänsten. De banker som utfärdar BankID finner du i tabellen nedan. Här ser du också vilken typ av e-legitimation respektive bank erbjuder.

Bank På fil På kort Mobilt BankID
Danske Bank Ja Ja
Handelsbanken Ja Ja
ICA Banken Ja
IKANO Bank Ja
Länsförsäkringar Ja Ja
Nordea Ja Ja Ja
SEB Ja Ja
Skandia Ja Ja
Sparbanken Syd Ja Ja
Swedbank Ja Ja Ja
Ålandsbanken Ja