Belopp och ändamål

Det kan finnas många olika anledningar till varför man behöver låna pengar. När du ansöker om till exempel ett snabb lån så behöver du dock aldrig uppge anledningen till varför du vill låna ett visst belopp. Du kan med andra ord exempelvis låna 5000 kr eller ta ett snabblån 10000 kr utan att behöva specificera ditt ändamål för långivaren. När du tar ett snabblån ska du dock ha klargjort för dig själv vad ditt lånade belopp ska användas till. Du bör även ha säkerställt att din ekonomi klarar en sådan påfrestning som en lånavbetalning innebär.

låna 5000 eller 10000 med snabblån

Varför snabblån?

Ett lån är en lösning på ett tillfälligt finansiellt underskott. Det kan alltså handla om att du vill köpa en bil, en resa eller göra en viss investering som du för stunden inte har råd med. Beroende på omfattningen och ändamålet med beloppet du behöver så finns det olika lånupplägg. Ett privatlån, även kallat blancolån, kan vara såväl tidskrävande och omfatta ett alldeles för stort belopp. Ett bolån avser endast husköp och ett billån avser endast bilköp. Utöver dessa finns det en annan låneform som kallas snabblån.

Snabblån är det effektivaste lånet för dig som behöver en snabb finansiell lösning. Efter att du ansökt om ett snabblån får du ofta ditt efterfrågade belopp utbetalt redan samma dag. Vissa långivare erbjuder dessutom utbetalning även under helger och röda dagar, vilket är oerhört fördelaktigt och något som i princip aldrig är möjligt med exempelvis ett privatlån. En annan fördel med snabblån är att du har möjlighet att låna små belopp. Andra låneformer har oftast en lägre gräns för lånet på ca. 10000 kr. Med ett snabblån kan du t.ex. låna 5000 kr. Att låna mer än man egentligen behöver kan bli en dyr historia, men det är inte alltid lätt att låna små belopp. Ett snabblån kan då bli lösningen på problematiken.

Snabblån på belopp upp till 5000 kr

Huvudsyftet med små och snabba lån är att man snabbt ska kunna få en mindre summa pengar när det uppstår akuta behov. Bra exempel på detta är t.ex. om du bitit sönder en tand och fått en hög tandläkarräkning, om bilen gått sönder och det blivit en dyr reparation eller om exempelvis kylskåpet har slutat fungera. Det är få som har 5000 kr över på kontot för att lösa dessa saker och då kan snabblån vara räddningen. Detta är sunda ändamål för snabblån, men oavsett ändamål så måste man säkerställa att lånet kan återbetalas med framtida inkomst.

Att låna 5000 kr går snabbt och smidigt med snabblån och de allra flesta får sina lån beviljade, under förutsättning att en kreditbedömning visar på en godtagbar ekonomi. Det är framför allt dessa mindre summor på 1000 – 5000 kr som de flesta tar för lätt på och tänker; ”Äsch, det löser sig!”. Så småningom tar pengarna slut och lånet ska betalas tillbaks, vilket gör att många tar nya lån för att täcka skulden. Detta blir till slut en enda stor ond cirkel. Att betala av gamla lån genom att täcka nya lån kan ses som en kortsiktig lösning men det är totalt ohållbart i längden.

Vidare så är det vanligt förekommande att vissa tar flera små lån istället för ett stort. Upprepade gånger kanske någon bestämmer sig för att låna 5000 kr istället för att ta ett stort lån på 10000 kr eller kanske 50000 kr. Anledningen kan vara att det inte känns lika farligt att låna 5000 kr istället för att ta ett stort lån. Detta är dock självbedrägeri i och med att räntan ofta är betydligt högre för små krediter än för stora. I regel känns det kanske inte lika farligt att låna 5000 kr varje gång jämfört med att låna 50000 kr direkt. Detta stämmer dock som sagt inte. Om ett lån på endast 5000 kr inte återbetalas så kommer den skulden snabbt att växa till en betydligt större skuld. Lånar du sedan 5000 kr till för att täcka upp den tidigare skulden så har du satt dig själv i en synnerligen prekär situation.

Det är även värt att notera att det nuförtiden finns långivare som erbjuder snabblån på så låga belopp som 500 kr. Denna typ av mikrolån är perfekt om du har en liten oförutsedd utgift precis dagarna innan löning. I en sådan situation vet du nämligen att du kommer kunna betala tillbaka lånet om bara ett par dagar. De här små lånen har visserligen en kortare löptid, men de är då också i regel räntefria under denna period. Dröjsmålsräntan för dessa små krediter kan dock bli skyhög varför det är extra viktigt att betala dessa i god tid, absolut senast på förfallodatumet.

Snabblån på belopp från 10000 kr och mer

Många långivare av snabblån erbjuder maxbelopp på 10000 kr eller mer, vissa 20.000 kr och det högsta beloppet i dagsläget är på hela 40000 kr. Bra ändamål för att snabblån på dessa belopp är även här för oväntat höga utgifter, T.ex om varmvattenberedaren i huset gått sönder och man snabbt behöver en ny eller om något annat livsnödvändigt inträffar som gör att man behöver 10000 kr eller mer, snabbt.

Ett annat sunt exempel kan vara att man vill köpa något dyrare privat, t.ex något begagnat föremål av högt värde. Om man då vet med sig att man har råd med inköpet så kan man helt enkelt delbetala det genom att låna 10000 kr och dela upp lånet på några månader. Men det förekommer även bland dessa belopp att personer inte tar lånet på allvar och lånar även större summor till osunda ändamål.

Snabblån kan i mångt och mycket jämföras med ett enkelt kreditkort. Egentligen är principen för såväl kreditkort som snabblån den samma. Syftet med båda två är att köpa något i stunden för pengar som du inte har för tillfället men som du vet att du kommer få in i framtiden. Likt för kreditkortet så betalar du även ränta på pengarna du använder, för att sedan betala tillbaka kreditbeloppet längre fram. Vet du med dig att du har möjlighet att reglera din skuld inom lånets löptid så finns det egentligen ingenting som hindrar dig från att ta ett lån om du har behov av det.

Låna inte mer än du behöver

Det är inte ovanligt att det uppstår ett pengabehov men att man lånar mer än man egentligen behöver, just för att man har möjligheten till det. Om du t.ex. vet att du behöver låna 5000 kr till något oförutsett som inträffat, så bör du inte höja beloppet till 10000 kr med syftet att få lite extra pengar på kontot. Det är pengar som lätt kan spenderas på vardagliga saker då det ger mer av en frihetskänsla.

Tänk på att aldrig dra på dig mer skulder än du behöver och om du känner att du har en trängd ekonomi så bör du se över den och göra justeringar bland dina utgifter och/eller inkomster. Det bästa sättet för detta är att göra en budget där du räknar ut alla dina utgifter och ställer dem mot din inkomst. I en budget kan du hitta saker som du kan lära dig att spara in på, för att få mer pengar över varje månad.

Lånar du mer än vad du egentligen behöver så innebär det att du betalar ränta i onödan. Kostnaden för lånet du tar räknas nämligen på det totala beloppet av summan du lånar. Om du till exempel tänker låna 5000 kr så räknas räntan ut på det totala beloppet. Behöver du bara 5000 kr är det därför väldigt dumt att låna 10000 kr i och med att kostnaden då blir mycket högre. Däremot kan det vara svårt att hitta en långivare på marknaden som kan erbjuda privatlån på mindre än just 10000 kr, vilket gör snabblån till en utmärkt lösning ifall du behöver låna ett mindre belopp än så.

Låna till goda ändamål

Till sist vill vi verkligen framhäva vikten av att låna pengar till ett gott ändamål. Med det syftar vi inte till att du ska låna pengar för att ge bort till välgörenhet, även om du givetvis får göra det om du vill, utan att du ska vara väl medveten om vad det är du tar lånet till samt att det ska vara ett väl genomtänkt beslut. Snabblån är en typ av kredit som kan ge långtgående och allvarliga konsekvenser om det hanteras felaktigt. I värsta fall kan ärendet nämligen gå till Kronofogden. Det är av yttersta vikt att du som låntagare har ett mål med snabblånet, i annat fall kan det lätt tas lite för lättvindigt. Genom att sätta upp ett mål för lånet så säkerställer du att pengarna används för ett specifikt ändamål och undviker onödig konsumtion utöver det. I samband med att du gör detta rekommenderar vi dig även att ha ett skyddat belopp på ditt konto som ska användas till att betala tillbaka lånet i framtiden. Reservera helt enkelt en summa från ett disponibelt belopp på ditt bankkonto och avsätt det till framtida avbetalning på lånet. Tack vare att du i ett tidigt skede har ett skyddat belopp på ditt konto så kan du med säkerhet veta att du kommer kunna betala tillbaka lånet på förfallodatumet.

Jämför snabblån