Snabblån med betalningsanmärkning

Många har någon gång tagit ett lån av en eller annan anledning. Det finns flera saker som kan hända där ett snabblån kan behövas. De flesta tar ett lån för bostaden eller för att köpa bil och andra nödvändiga saker. Ibland kan det dock uppstå oförutsägbara händelser som gör att du kan behöva ett snabblån.

Oavsett vilket typ av lån som du behöver finns det en faktor som alltid spelar roll för dig som låntagare. Långivaren tar många faktorer på största allvar men betalningsanmärkningar är en av de absolut viktigaste för de flesta.

betalningsanmärkningar låna

Vad kan du göra för att få ett snabblån med betalningsanmärkning?

Ett snabblån eller smslån som det många gånger kallas är en typ av lån där återbetalningsperioden är reducerad och andra faktorer kan vara sämre än hos ett vanligt lån.

Ett snabblån kan vara ett alternativ om du kanske inte kan få ett annat lån på grund av betalningsanmärkningar. Detta kan vara allt från att fixa bilen till att köpa en ny tvättmaskin på avbetalning på grund av att den gamla gick sönder.

Om du vet att du har en stabil ekonomi och kommer att kunna betala tillbaka är det en smidig lösning. Du bör leta upp en långivare som erbjuder lån med betalningsanmärkning. Det finns ett antal på den svenska marknaden för tillfället och fler och fler kommer till. Du kan enkelt leta online och hitta en som passar dig.

Istället för att neka låneansökningar om smslån med betalningsanmärkning och skulder så anpassar istället långivaren villkoren efter dig och din betalningsförmåga.

Jämför snabblån

Vilka krav ställs på dig som låntagare?

Att ha en betalningsanmärkning innebär att de andra faktorer som finns inblandade i lånet många gånger är sämre. Detta kan gälla allt från startavgifter till ränta och återbetalningsperiod.

Att ha en betalningsanmärkning är dock numera inte ett hinder. Långivarna väljer hellre att fokusera sig på din nuvarande ekonomiska ställning och om du kommer att kunna betala tillbaka lånet eller inte.

Till att börja med måste du göra din ansökan och fylla in dina personuppgifter och andra uppgifter som långivaren kräver av dig. I vissa fall innebär detta att du måste verifiera dig via BankID eller på annat sätt.

Därefter utförs de sedvanliga kreditupplysningarna och bestämmer vilka villkor som de kommer att anlägga på just dig. Följande faktorer är viktiga att se över när du funderar på att ta ett snabblån.

Ränta

Den absolut viktigaste faktorn för ditt lån är räntan som du får. Denna kan variera från person till person och många gånger är den inte fast. Desto bättre förutsättningar du har innebär generellt att du får lägre ränta. Återbetalningsperioden påverkar även din ränta.

Om du har en årsränta på 10 % på 10 000 kr betyder det att du betalar 1 000 kr endast i ränta under ett år. Om din ränta istället skulle ligga på 5 % betalar du 500 kr vilket är en stor skillnad. Du bör därför höra med din långivare vad du kan göra för att sänka din ränta.

Det finns många olika varianter på rörliga räntor och räntor som höjs eller sänks efter vissa tidsperioder. Du bör därför kontrollera noggrant vilket lån och vilken långivare som passar dig bäst.

Räntan kan skilja sig astronomiskt mycket då det finns långivare som har räntor runt 2 – 3 % medan andra erbjuder lån med en ränta som ligger på 30 %. Det är viktigt att du undviker betalningsanmärkningar då dessa garanterat höjer den ränta som långivaren erbjuder dig.

Dessutom gör storleken på beloppet stor skillnad. Desto större belopp desto större risker tar långivaren och därför innebär det en högre ränta. Högre belopp ökar dessutom chansen att du inte får ditt lån beviljat.

Återbetalningstid

När du väljer din ränta är återbetalningsperioden som du väljer eller blir erbjuden en viktig faktor. Även denna varierar ofta beroende på vilka villkor som du har innan såsom betalningsanmärkningar etc.

Generellt sett är återbetalningsperioden kortare på snabblån och går sällan över 5 år. På mindre belopp kan du räkna med att denna period är så kort som 30 dagar eller ett par månader.

Över lag varierar räntan beroende på din återbetalningsperiod med det är viktigt att tänka på att många långivare använder sig av fasta månadskostnader såsom aviavgifter som tillkommer och kan dramatiskt öka den totala kostnaden som du får betala på ditt lån.

En aviavgift om 40 kr per månad blir över ett år 480 kr. Om du tar ett mindre snabblån på t.ex. 5 000 kr som betalas tillbaka på ett år blir den avgiften hela 9,6 % av ditt lån.

Fasta avgifter

Precis som med aviavgiften finns det olika fasta avgifter som en långivare kan ta ut när denne erbjuder dig ett snabblån. Eftersom det finns en större risk med någon som har en betalningsanmärkning vill långivaren ha en säkerhet att någon del av lånet betalas tillbaka. Därför finns fasta avgifter och den som väger tyngst är normalt sett uppläggningsavgiften eller startavgiften.

Om du tar ut ett lån på 5 000 kr och din startavgift ligger på 495 kr innebär det att endast denna fasta avgift är 9,9 % av lånebeloppet. Då återbetalningsperioderna på snabblån oftast är korta kan de fasta avgifterna vara större än den totala räntan som du betalar på lånet.

Det är viktigt att du som kund tar hänsyn till alla dessa faktorer när du tänker på att ta ett snabblån. Du bör noggrant räkna på den exakta månadskostnaden och verkligen vara säker på att du kommer att kunna betala den över hela den period som du behöver betala tillbaka lånet.

betalningsanmärkningar snabblån

Hur får man en anmärkning?

Alla kan få en betalningsanmärkning på grund av många olika anledningar. Den absolut vanligaste är att du som låntagare inte betalar tillbaka ditt lån i tid. Du sköter helt enkelt inte dina betalningsskyldigheter och det kan räcka med en enda gång. Även räkningar som inte betalas i tid kan räknas som en betalningsanmärkning.

I och med att det är enkelt att få en betalningsanmärkning är det viktigt att du tänker till lite extra när du tar ett lån. Detta gäller alla typer av lån. Du bör göra en budget och se till att du har pengar nog att betala tillbaka lånet över hela låneperioden som gäller.

Många gånger hjälper banken till med detta om det är större lån men med mindre lån är det du som privatperson som måste ta hand om den biten. Din ekonomi måste helt enkelt ha utrymme för att betala tillbaka lånet.

Allt fler godtar betalningsanmärkningar

Många gånger är det dock inte ditt fel och av många orsaker såsom arbetslöshet, stora oförutsedda utgifter, adressändringar etc. kan vara nog för att du inte har pengar till att betala tillbaka lånet.

Bara för att du har en betalningsanmärkning betyder det inte att du inte har en god ekonomi och är en person som kan sköta den och betala tillbaka eventuella lån i framtiden. Just detta är viktigt då en betalningsanmärkning inte säger något om framtiden och det finns låneinstitut som har tagit vara på det sättet att tänka.

Det finns nu för tiden många långivare som ger snabblån oavsett om du har betalningsanmärkningar eller inte. Det betyder inte att de inte gör kreditupplysningar eller kontrollerar hela din ekonomi.

De tar dock alla faktorer i avseende och ger dig en ränta eller månadskostnad som reflekterar dina betalningsanmärkningar. Det finns långivare som ger ut snabblån med många betalningsanmärkningar. Det finns inte någon garanti att du kommer att få ett lån men om du har en stabil ekonomi med en årsinkomst är chansen stor att du kan få ett lån trots allt.

Vad är en betalningsanmärkning och hur fungerar det?

Som sagt innebär det i grunden att du inte har kunnat betala det som du är skyldig. Det företag som du har skulden hos behöver dock lämna in en ansökan om betalningsföreläggande hos kronofogden.

Om den går igenom finns det registret offentligt och kan ses av privata företag som sedan anlägger betalningsanmärkningen. Detta innebär att du inte får en betalningsanmärkning direkt när du inte betalar en räkning eller ett lån.

Företagen försöker först redan ut det hela genom att utfärda varningar etc. och sedan går de vidare. När kronofogdens utlåtande är positivt tar sedan respektive privata upplysningsföretag och registrerar betalningsanmärkningen.

Detta betyder i praktiken att bara för att du har en betalningsanmärkning betyder det inte att du har det överallt. Det finns ett antal företag som erbjuder den tjänsten till låneinstitut.

Den största och vanligaste är UC. Det är där som de större bankerna gör sina kreditupplysningar för större lån såsom ett bolån. Det finns dock andra företag såsom Bisnode och Creditsafe som erbjuder samma tjänster. Dessa delar inte sina register och du kan därför har större möjlighet att få ett lån beroende på vilket företag som din långivare använder sig av.

Normalt sett ligger en betalningsanmärkning kvar i registret i tre år. Denna period kan dock förlängas om du inte har betalt tillbaka din skuld inom den perioden.

Detta innebär att om du får en anmärkning den 1 maj 2019 så ligger den kvar till den 1 maj 2022. Därefter tas den bort om du har betalat tillbaka skulden. Du kan på inga sätt få en kortare period även om du har betalat tillbaka lånet.

Det är viktigt att veta att en betalningsanmärkning inte bara påverkar om du kan få ett lån eller inte. Det är nämligen inte bara banker och låneinstitut som använder sig av kreditupplysningar utan många gånger görs en sådan om du ansöker om att hyra bostad eller andra avtal.

Det finns till och med arbetsgivare som numera använder sig av kreditupplysningar för att göra sina bedömningar om framtida anställda.

snabblån med betalningsanmärkningar

Varför nekades min låneansökan?

Tyvärr kan du med en betalningsanmärkning bli nekad ett lån av olika anledningar. Det är som sagt inte garanterat att du får lånet även om långivaren erbjuder lån med betalningsanmärkningar. Allt har att göra med tolkningen de gör om din ekonomi. Du bör därför se till att du uppfyller alla de krav som de ställer innan du ansöker om lånet.

Om du blir nekad ett lån är det första du bör göra att se efter om långivaren har angett någon anledning till nekandet. Om så inte är fallet är det ofta att de helt enkelt inte beviljar det belopp du har ansökt om.

Du bör därför söka ett lån med ett lägre belopp och de gör då sina beräkningar igen och chansen blir större att du får ditt lån beviljat. Detta kan till och med vara positivt då många ber om ett större belopp än det som de behöver och kommer på detta sätt att ha ett mindre lån vilket innebär lägre kostnader.

På senare tid har många långivare börjat att endast acceptera betalningsanmärkningar som är äldre än sex månader. Detta gör det för att säkerställa att låntagaren har haft tid på sig att få en bättre ekonomi och på så sätt garantier för att lånet betalas tillbaka på rätt sätt. Detta är positivt för både långivaren och dig som låntagare.

Viktigt att tänka på

Oavsett vad du ska använda ditt lån till behöver det inte vara något negativt eller dumdristigt att ta ett lån. Det innebär endast att du inte har hela beloppet i din budget för tillfället.

Du bör dock alltid tänka igenom saker och ting grundligt innan du tar ett lån. Det krävs ganska stora omständigheter för att få en betalningsanmärkning och om du redan har en är det viktigt att du gör allt för att det inte ska hända igen.

Sätt dig gärna ned och gör upp en enkel budget. Räkna på vilka utgifter du har och precis hur mycket lånet kommer att kosta dig per månad. På detta sätt kommer du snabbt att se om du har råd eller inte. Du kan dessutom justera hur mycket du kan lägga på ett lån och justera lånebeloppet efter det. Det finns olika ställen som erbjuder gratis hjälp för att göra dessa beräkningar.

Eftersom konsekvenserna med att inte betala tillbaka ett lån kan vara katastrofala är det viktigt att du är noggrann. Att behöva gå igenom en skuldsanering är väldigt jobbigt för alla parter och någon som bör undvikas.

Ett snabblån behöver som sagt inte vara negativt så länge som du är försiktig. Något man alltid bör vara när man tar ett lån.

Jämför snabblån