Jens

När bör man låna pengar?

När ska man ta snabblån?

Det finns nog inget sätt att få pengar så snabbt och pålitligt som med hjälp av snabblån. På bara några minuter kan du få tusentals kronor direkt på kontot, utan krav på någon säkerhet. Frågan är bara när bör man låna pengar?

Snabblån är inget man bör göra utan eftertanke då man måste vara säker på att man kommer att kunna betala tillbaka skulden i tid. Man bör också fundera på om man verkligen behöver pengar just nu eller om man kan vänta några månader till man har sparat ihop tillräckligt med pengar. Här ger vi dig en lista på olika situationer där det kan vara bra eller dåligt att ta ett snabblån.

Akuta tillfällen – ett klart ja

Ibland måste man verkligen ha pengarna på en gång. I dessa fall kan snabblån vara någon man helt enkelt måste ta. I dessa fall blir frågan istället: Hur mycket bör jag låna? Svaret är helt enkelt: Inte mer än vad du behöver. Det kan vara enkelt att ta ut ett lån på 10 000 när men egentligen bara behöver 5000. Kom ihåg att pengarna måste betalas tillbaka, och om det är akut med pengar denna månaden kan det innebära att det blir snålt med pengar nästa månad. Att ha dubbelt så stor skuld än vad man borde ha gör en dålig situation värre.

Exempel på akuta situationer:

Hyra

Att ha någonstans att bo är ett mänskligt behov. I Maslovs behovstappa ligger boendet på det näst viktigaste steget, bakom mat, vatten, luft och sex. Det kan är fullt förståeligt att behöva ta ut ett snabblån för att inte bli utskickad på gatan.

Sjukdom

Kroppen är en av de viktigaste resursen vi människor har. Man vet aldrig när en olycka kan inträffa och trots sjukförsäkringar och fri sjukvård här i Sverige är helandeprocessen aldrig gratis. Utan pengar sparande kan man bli tvungen till att ta ett snabblån för att klara sig tills man blir frisk.

Investeringar – Räkna på för och nackdelar

Att lägga pengar på investeringar är nästan alltid ett bra val. Investeringar kan ses som att offra pengar nu för att få mer pengar sedan. Det vill säga motsatsen till lån, där du får pengar du genom att offra pengar i framtiden. Att ta lån för att göra en investering kan därför vara en skakig affär. Frågan är om investeringen är tillräckligt lönsam för att motverka räntekostnaderna för lånet.

Hitta de bästa snabblånen här.

Exempel på investeringar:

Bil och transport

Det kan vara så att en bil är nödvändigt för ett nuvarande eller potentiellt jobb? Då kan det vara värt att ta ett snabblån som ger dig möjligheten att få en lönsam inkomst. Det är dock värt att fundera på om det är möjligt att använda en cykel eller kollektivtrafik istället för köpa eller laga din bil. Att cykla är inte bara billigare, utan även mycket mer hälsosamt för både dig och naturen.

Utbildning

Att utbilda sig är något alla bör göra och det är något som det aldrig är försent att göra. En utbildning behöver inte vara dyr men den kan ge oerhörd god avkastning i både pengar och livskvalité. Exempel på utbildningar som det kan vara värt att ta snabblån till är t.ex: körkort, komvux, universitetsutbildning och småkurser. En god utbildning är ett stort steg till ett mer välbetalt jobb vilket är ett mål som kan var nog så värt att ta ett snabblån för att nå.

Renoveringar

När det kommer till renoveringar är det viktigt se skillnaden på renoveringar och renoveringar. Att byta ut parkettgolvet eller måla om köket kanske har varit en dröm länge, men det är inte saker som det är värt att ta ett snabblån för. Det finns dock renoveringar som om man inte gör nu, kommer att bli mycket dyrare i framtiden. Typiska exempel på detta är el och vattenskador. Att hyra en rörmokare kan vara dyrt, men det är ingenting mot att renovera ett vattenskadat hus.

Upplevelser – Är det verkligen värt det?

Rikedom mäts inte alltid i pengar, att leva ett rikt liv är värdefullt det med. Men är det verkligen värt att hamna i skuld för att uppleva något nytt? I de flesta fall är det bättre att göra en budget och spara till sig pengarna på traditionellt vis.

Exempel på upplevelser och liknande:

Resa

Vem skulle tacka nej till en resa till Bali i två veckor? Kompisarna har redan bokat biljetter och väntar på att du ska köpa din. Kanske ett snabblån ändå är värt det för att få åka och festa med sina vänner? Men likt en baksmälla kommer du tillbaka till det verkliga livet med ångest, huvudvärk och en lättare plånbok. Resor kommer och går, men betalningsanmärkningar består.

Presenter

Din älskade fyller år och du planerar att köpa en riktigt fin och romantisk present för att visa din kärlek. Problemet är att prislappen är lite för hög och du har glömde att spara pengar i förväg. Ett snabblån kan lösa alla problem och ge din bättre hälft en oförglömlig dag. Men samtidigt som du ger din partner en oerhört fin present, ger du denne även oerhörd otjänst. Din partner hamnar nu i ett skuldsatt förhållande. Att vara skuldsatt är stressigt för både låntagaren och personerna i dennes omkrets. Har du inte råd att ge någon dyr present kan det vara bättre att göra en vacker, men billig, gest. Kom ihåg att det är tanken som räknas.