Ordlista

Vi har samlat de vanligaste orden som kan dyka upp i samband med låneansökningar. Saknar du något ord får du gärna kontakta oss.

Vanligt förekommande ord

Snabblån – Ett samlingsord som gäller för mindre lån och krediter som oftast är på lägre belopp och med kortare avbetalningsperioder.

SMSlån – Ett annat typ av snabblån där namnet kommer från att man i början ansökte om ett lån genom att skicka ett SMS.

Utan UC – Att göra en kreditupplysning som inte använder UC (Upplysningscentralen) utan istället använder sig av andra kreditupplysningsföretag såsom Bisnode eller Creditsafe. En kreditupplysning måste dock alltid göras varje gång som en kund ber om ett lån.

Betalningsanmärkning – Om en faktura eller liknande inte betalas och företaget driver det vidare till kronofogden kan du få en betalningsanmärkning som sedan försämrar dina chanser att få ett lån i framtiden. Betalningsanmärkningen syns senare på en kreditupplysning.

Effektiv ränta – Räntan på ett lån är det som bestämmer hur mycket du behöver betala tillbaka. Effektiv ränta räknar in alla avgifter som finns såsom aviavgifter etc. för att ge dig det faktiska värdet som du behöver betala för lånet per år.

Räntefritt – Det finns många olika långivare som lockar med räntefria lån. Oftast är det endast för nya kunder och gäller låga belopp med korta återbetalningsperioder. Detta bör räknas som en slags reklam för att locka nya kunder.

Dröjsmålsränta – Om du låter en faktura eller månadsavgift på ett lån förfalla kan långivaren ta ut en ränta som sedan är löpande tills beloppet i fråga är betalat. Mängden ränta beror på långivaren.

Amortering – När du väljer att amortera betalar du tillbaka delar av lånet istället för att bara betala ränta. På detta sätt minskar storleken på ditt lån.

Amorteringstid – Denna tid är den som ditt lån löper över. Du blir direkt informerad om hur lång tid du har på dig när du tar lånet. I många falla kan du även betala tillbaka lånet tidigare om du har den möjligheten för att inte betala mer ränta.

Kreditprövning – Detta görs varje gång någon ansöker om ett lån. En sådan prövning är för att verifiera om personen i fråga anses kunna betala tillbaka lånet. Många olika aspekter verifieras.

Ansökningsavgift – I vissa fall finns det en ansökningsavgift för att ta ett snabblån. Dessa typer av lån bör undvikas då det endast bör kosta pengar när lånet först har accepterats.

Startavgift – Många långivare använder sig av någon slags startavgift och då speciellt för lån med lägre belopp. Denna avgift bör alltid tas med i beräkningarna när man räknar på hur mycket ett lån kommer att kosta i slutändan.

Kontokredit – Denna typ av snabblån fungerar liknande ett kreditkort där du har en viss mängd pengar du kan använda dig av men endast betalar ränta på det beloppet du faktiskt har tagit ut. Detta kan vara perfekt om du inte vet hur mycket du behöver betala såsom ett bygge eller semestern.

Direktutbetalningar – Många långivare har numera ett system där du kan få dina pengar på ditt konto inom ett par minuter eller timmar. Detta om du får lånet beviljat innan en viss tidpunkt på dagen. Det krävs dock att du och din långivare använder sig av samma bank för att detta ska fungera.

BankID – Detta är ett vedertaget sätt att verifiera sin identitet i Sverige och fungerar som en e-legitimering. Det finns vissa långivare som har detta som ett krav när du gör en låneansökan. Andra använder sig av denna typ av legitimering för att det ska gå snabbare.

SKEF – Detta är en branschförening som jobbar för att reglera branschen och ge bättre och säkrare villkor för de långivare som väljer att vara medlemmar. Detta fungerar genom att skapa transparens och överlag förbättra branschen.

Kreditupplysning – När du ber om ett lån är långivaren tvungen att göra en kreditupplysning. De större bankerna använder sig av UC medan många som ger snabblån använder sig av alternativa kreditupplysningsföretag. En kreditupplysning informerar långivaren om låntagarens ekonomiska situation och om eventuella betalningsanmärkningar.

Borgen – Om du inte kan få ett lån kan en borgen vara lösningen. En annan person får då gå i borgen för dig och kallas för borgensman. Om du inte betalar är denna person skyldig att betala i ditt ställe.

Låneskydd – I vissa fall kan en person använda sig av en försäkring som träder i kraft om något oförutsägbart händer såsom arbetslöshet eller dödsfall med flera.

Ångerrätt – För snabblån finns det en lagstadgad ångerrätt som är 14 dagar efter att lånet har skrivits på. Lånet plus ränta måste då betalas tillbaka.