Räntefria lån

Det blir allt vanligare att man som kund blir erbjuden räntefria lån. Initialt kanske man tänker att det låter lite misstänkt med tanke på att det är just räntor som i huvudsak finansierar banker och andra långivares verksamhet. Dock är det så att branschen växer, snabblån, snabblån utan uc och sms lån blir alltmer populärt och uppskattat som ett smidigt sätt att snabbt få tillgång till pengar. I en växande bransch måste aktörerna hävda sig gentemot varandra och erbjuda sina kunder attraktiva villkor och då är räntefria lån ett mycket effektivt sätt att fånga folks uppmärksamhet.

Vad innebär då räntefria snabblån för dig som låntagare, rent konkret? Vilka lånetyper gäller denna typ av erbjudanden? Vilka avgifter ersätter räntorna? Svaren får du här.

räntefria lån

Vad innebär räntefritt snabblån?

Rent konkret innebär räntefritt snabblån att du som kund får ett erbjudande avsett att göra locka dig till att ta ett lån av just den utlånaren. Man ska dock inte tro att man kan utnyttja detta erbjudande till alla sina behov. Du kan till exempel inte räkna med att få ta ett större lån räntefritt så huslånet eller bilbytet får du lösa på annat sätt. De räntefria lån som figurerar på marknaden är oftast specificerade till en viss summa och har en viss löptid som redan är bestämd.

Det är viktigt att man inte förutsätter att ”räntefria snabblån” innebär ”gratis lån”. Ibland får man förvisso räntefria lån men man får istället betala uppläggningsavgifter och andra avgifter. Detta finns det information om så håll ögonen öppna.

Ökad konkurrens ger nya erbjudanden

Alla som bedriver någon form av verksamhet är medvetna om att det måste hävda sig väl i konkurrensen för att kunna finnas kvar på marknaden och kreditbranschen är inget undantag. Dock kan man ju inte, av lätt sedda skäl, vara alltför generös med villkoren. Någonstans måste kostnaderna täckas och generösa erbjudanden vad gäller till exempel räntefria sms lån vägs inte sällan upp, i alla fall delvis, av avgifter. Även här har konkurrensen gjort sitt då det inte är ovanligt att man erbjuds såväl räntefria snabblån som avgiftsfria. Är dessa lån alltså att betrakta som kostnadsfria? I många fall är svaret ja, i vissa fall förekommer det inte avgifter för lånet som sådant men väl för uppläggning eller en aviseringsavgift.

Man ska komma ihåg att de allra flesta kreditgivare är noga med att skriva ut sådana villkor eftersom blotta misstanken om att man misslett en kund kan vara skadligt för hela verksamheten. Dock har man ett eget ansvar att ta reda på vad som gäller och hur det kommer att påverka ens ekonomi.

Så går du till väga

Har du någon gång innan tagit ett snabblån och/eller sms lån så kommer du inte att märka någon skillnad i tillvägagångsättet. Man fyller i sina uppgifter hos den kreditgivare som man tycker är bäst för ens intressen. Tiden det tar att få veta om du får ditt lån är inte längre än ett vanligt snabblån, i regel tar det bara några timmar eller något dygn.

Att tänka på

Det viktigaste är, som med alla lån, att man själv och, framför allt, ens ekonomi klarar av dem. Erbjudandet kan se attraktivt ut nu men hur kommer kostnaden se ut om tre månader? Om sex månader? Om ett år? Framförhållning är viktigt.

Var noga med villkoren. Ett räntefritt lån hos en kreditgivare kanske förefaller mer attraktivt än ett med avgifter hos en konkurrent. Här är det bäst att man tänker efter. Läs på vad respektive avtal innebär rent konkret i kronor och ören. Är man noggrann med sådana detaljer kan man vinna igen en hel del, framför allt på lång sikt.