Risicum

Översikt

Risicum är en långivare som funnits sedan 2005. Detta gör de till en av de absolut mest erfarna och väletablerade aktörerna på marknaden för smslån och snabblån. Risicum erbjuder även så kallade kreditlån till sina kunder. Vad kreditlån är återkommer vi till längre ned i texten. Att Risicum erbjuder så pass många olika typer av krediter gör de till en flexibel långivare som man kan vända sig till i flera olika lägen när man behöver finansiell hjälp.

Tjänster & produkter

Som nämndes ovan så erbjuder Risicum såväl smslån som snabblån och kreditlån. Smslån och snabblån är krediter som de flest känner till. Dessa är korta krediter på relativt små belopp. Kreditlån är däremot en någorlunda ny form av konsumentkrediter. Man kan jämföra kreditlån med en kombination av ett kreditkort och ett smslån. Kreditlånet fungerar på så sätt att du får tillgång till ett konto med en viss kreditgräns på. Från detta konto kan du sedan göra uttag och överföringar till ditt vanliga bankkonto. På det belopp som du väljer att ta ut från kreditkonto betalar du sedan en viss ränta. Däremot betalar du ingen ränta för den delen som du inte använder. Detta är ett otroligt smidigt och flexibelt komplement till din privatekonomi.

Räntor

Risicums räntor skiljer sig något beroende på vilken produkt du väljer att använda. Snabblånet och smslånet har visserligen samma ränta, däremot skiljer sig räntan åt jämfört med kreditlånet. Den effektiva räntan för både snabblån och smslån är ungefär 327% men varierar beroende på vilket lånebelopp och vilken löptid du väljer för krediten. Vad gäller kreditlånet så är den effektiva räntan fast på 117,04%. Det ska tilläggas att den effektiva räntan är det belopp som du maximalt kan komma att betala, dessutom anges den på årsbasis. I och med att löptiden för majoriteten av dessa krediter aldrig är längre än ett par månader så genereras inte så pass höga kostnader som man kan tro vid en första anblick.

Räkneexempel snabblån och smslån: Låna 12000 kr i 90 dagar. Månadskostnad 5055 kr. Avgifter 400 kr. Räntekostnad 2765 kr. Kreditränta 133.57 %. Max. effektiv ränta 327.59 %. Sammanlagt belopp att återbetala 15165 kr. Du har alltid minst och maximalt 90 dagar på dig att återbetala lånet.

Räkneexempel kreditlån:  Om du tar ett kreditbelopp på 15 000 kr och en kredittid på 49 månader så kommer din effektiva årsränta att bli 117,21%.

Villkor

Du måste uppfylla nedanstående villkor för att kunna ta ett lån hos Risicum.

Service

Risicum har kundservice som är tillgänglig via såväl telefon som över mail, dessutom har de väldigt generösa öppettider. Du kan nå Risicums kundservice under vardagar mellan 07:00 – 21:00, på lördagar mellan 09:00 – 17:00 och söndagar mellan 11:00 – 17:00. Det är oerhört få kreditbolag som erbjuder så pass långa och många öppettider – även under helger. Detta är en tydlig indikation på att de sätter kunden i första rummet.

För- och nackdelar

Fördelar:

 • Flera olika typer av krediter
 • Kundservice av högsta klass
 • Väletablerad aktör

Nackdelar:

 • Godkänner inte betalningsanmärkningar

Sammanfattning

Risicum är en av de mer etablerade och erfarna långivarna på marknaden för konsumentkrediter. De har funnits med i branschen sedan smslån kom till Sverige och har med andra ord varit en del av lånemarknadens utveckling. Detta yttrar sig inte minst genom att de även erbjuder så kallade kreditlån, vilket är en relativt ny låneform på marknaden idag. Vidare är Risicum är ett kreditbolag med väldigt god kundservice som har öppet alla dagar.

 • Är minst 18 år gammal
 • Folkbokförd i Sverige minst 2 år
 • Saknar betalningsanmärkningar hos kronofogden
 • Registrerat mobilabonnemang
 • Nordea personkonto eller Bank ID
 • Har en regelbunden fast inkomst
 Betalningsanm.
 Utan UC
 Utbetalning helg

Legitimering

 • E-legitimation (BankID)
 • SMS
Avi-avgift: 0 kr
Uppl.avgift: 400 kr
Ansökningsavgift: 0 kr