Snabblån med skulder

Att ha en skuld hos Kronofogden är aldrig roligt. Det kan kännas jobbigt psykiskt men det kan även ställa till det för dig ekonomiskt. Exempelvis blir du begränsad i vad du tillåts att göra när det kommer till att skaffa abonnemang, hyreskontrakt eller att ta lån.

snabblån med skulder - kan man låna med skuldkonto?

Grundvillkor för snabblån

För att ansöka om ett snabblån behöver man uppfylla några vanliga grundvillkor. Dessa är oftast samma hos alla långivare.

Det första är att du behöver vara myndig. En del långivare har 18 år som åldersgräns medan andra har en bit över 20 år som gräns för att få låna. Du behöver dessutom vara svensk medborgare och folkbokförd i Sverige.

Om du har en aktiv skuld hos Kronofogden är det omöjligt att få ett snabblån. Det finns däremot långivare som kan bevilja snabblån med betalningsanmärkningar.

Vägen till Kronofogden

Kronofogden är sista stoppet för dina obetalda räkningar. Vanligtvis får du först minst en påminnelse. Den har en påminnelseavgift som är adderad till den obetalda summan. Om du fortfarande inte betalar påminnelsen så skickas räkningen vidare till Inkasso.

Inkassobolag är mellansteget och skickar en inkassofaktura. Det blir inkassobolagets ansvar att driva in pengarna från dig till företaget. Här växer sig avgifterna större eftersom de har lagt ut pengar för att täcka upp för den skuld du har och för att de aktivt måste arbeta för att få in dessa pengar av dig.

Du kommer att få hem ett inkassokrav som berättar för dig hur mycket du måste betala tillbaka och när, samt att ärendet kommer att skickas till Kronofogden om du inte betalar i tid.

Om du inte betalar skulden till Inkasso så kommer det att skickas vidare till Kronofogden. Kronofogdens uppgift är att se till så att alla får betalt som de ska genom att alla betalar det dem är skyldiga. När en räkning hamnar hos Kronofogden gör de en prövning på ärendet.

Om de anser att du ska betala räkningen får du en betalningsanmärkning. Den syns i registret i tre år. Detta gäller även om du omgående betalar skulden till Kronofogden.

Hur undviker jag att hamna hos Kronofogden?

Egentligen finns det bara ett svar på den frågan. Och det är att betala räkningarna i tid. Betalas allt när det ska så finns det ingen risk för att hamna hos Kronofogden. På frågan om hur man kan se till att alltid betala sina räkningar i tid finns det dock lite olika svar.

För det första bör du se till att dina kostnader inte är högre än dina intäkter. Se över dina utgifter och skär ner på onödig konsumtion. Gör alltid en budget innan du tar på dig fler kostnader.

Andra vanliga sätt är att använda sig av Autogiro eller E-faktura. Du kan även göra en vana av att betala räkningen direkt när den kommer.

Snabblån med anmärkning hos Kronofogden

Att ta ett snabblån med skulder hos Kronofogden är i princip omöjligt. Om du däremot har betalat skulden men har kvar din anmärkning så finns det långivare som kan bevilja snabblån. Detta beror bland annat på att snabblån beviljar lägre summor är vanliga lån, så chansen att du betalar tillbaka är större.

Att ta ett snabblån med skulder är vanligtvis ingen bra ide, eftersom ett lån blir ytterligare en skuld. Men ibland behövs det extra pengar och man har inget annat val.

Ett annat scenario kan vara att du tar ett snabblån för att inte få skulder. För att värna om din ekonomi så kan det faktiskt i vissa fall vara bättre att ta ett snabblån så fort du får den första påminnelsen av din obetalda räkning. På så sätt slipper du att ärendet går vidare till Inkasso och Kronofogden.

Båda dessa lägger på stora avgifter, så i vissa fall kan ett snabblån faktiskt bli en billigare lösning. Men det gäller endast om du är säker på att du kan betala snabblånet i tid.

Tänk på att snabblån inte bör ses som ett sätt att betala räkningar, utan detta är i enskilda fall där det verkligen behövs. Dra aldrig på dig en kostnad som du vet att du inte har råd med.

Även ett snabblån är en kostnad, men det kan som sagt var rädda dig i vissa stunder. Räntan är i regel ganska hög, så betala tillbaka så fort du bara kan för att minska räntekostnaden så mycket som möjligt.

Skuldsanering

Om du är djupt skuldsatt hos Kronofogden så kan du begära skuldsanering. Det innebär att du inte behöver betala tillbaka delar av ditt lån. Den vanliga processen ser ut som så att du får en avbetalningsplan som du ska hålla dig till under fem års tid.

Om du sköter dig under dessa fem år så slipper du att betala tillbaka resterande skuldbelopp. Tänk på att detta är en absolut sista utväg och det godkänns inte för alla. Du ska absolut inte strunta i dina skulder bara för att du vet att det finns en chans till att få en skuldsanering.

Att tänka på när du tar snabblån med skulder

Precis som med alla lån så bör du tänka till en gång extra innan du bestämmer dig för att ta lånet. Om du dessutom har skulder så blir det extra viktigt att du endast lånar om du verkligen behöver pengar. Ett snabblån är en skuld, och att dra på sig en till skuld när man redan är skuldsatt är inte en bra ide.

Det kan även vara bra för dig att ha i åtanke att du kan få avslag på din ansökan om dina skulder är väldigt stora eller om du har flera olika skulder. I många fall går det bra att ta ett lägre snabblån med skulder, men var beredd på att du kan få avslag om du inte beräknas kunna betala tillbaka lånet du ansöker om.

Låna pengar hos pantbanken

För långivarens säkerhet för ett snabblån finns enbart låntagarens löpande förmåga att betala, och den som har ett skuldkonto hos Kronofogden har av uppenbara skäl en mycket begränsad ”säkerhet” att uppbringa. Det enda alternativet är egentligen att vända sig till pantbanken.

En pantbank är en alternativ form av kreditinstitut, alltså långivare. Pantbanken är ett alternativ om du behöver låna pengar med skulder eller ta lån trots Kronofogden och ett eventuellt skuldkonto där. På pantbanken görs nämligen ingen kreditupplysning när du ansöker om ett lån. Deras verksamhet är uppbyggd på ett annat sätt.

För att ta ett lån hos pantbanken så lämnar du in en säkerhet i form av ett objekt, en pant. Upplägget kan liknas med den procedur som görs vid tecknande av bolån.

När du tar ett bolån så tar långivaren som bekant bostaden i sig som en så kallad säkerhet. Att långivaren tar bostaden i säkerhet innebär att denne har rätt att överta bostaden om det skulle var så att du som låntagare inte har möjlighet att betala tillbaka lånet.

På samma sätt arbetar pantbanken. Kan du inte betala tillbaka lånet som du tagit av pantbanken så kommer de att behålla värdeföremålet som de erhållit i form av pant för ditt lån.

För- och nackdelar med pantbank

Det finns både fördelar och nackdelar med att låna pengar från pantbanken. Fördelen är att de inte ser till din ekonomiska status och bakgrund utan ser bara till värdet av den panten som du lämnar in. Du kommer dock aldrig att kunna få ett lån som uppnår ett högre belopp än vad föremålet i sig värderas till.

Med andra ord kan det vara klokt att istället sälja värdeföremålet i fråga och endast inbringa vinningen från försäljningen. På så sätt kan du också bestämma exakt värde på föremålet helt själv.

En annan nackdel med att låna från pantbanken är faktiskt densamma som den ovan nämnda fördelen – alltså att de inte ser till din ekonomiska historik. I och med att pantbanken inte gör någon kreditupplysning så har de ingen aning om din betalningsförmåga.

Pantbanken kan mycket väl göra dig en så kallad björntjänst genom att låna ut pengar till dig utan att du har någon möjlighet att betala tillbaka och således förlora din inlämnade säkerhet.