Jens

Att låna ut till vänner och familj

lån mellan vänner

Sedan den ekonomiska krisen 2008 så har lånebranschen blivit mycket mer strikt. Kraven och villkoren för att få ett lån godkänt är högre än någonsin. Detta har lett till att många vänder sig till vänner och familj för att låna pengar vid oförutsedda utgifter. Vad bör du som vän eller familjemedlem tänka på om du får en förfrågan om att låna ut pengar?

5 saker att tänka på innan

Man har sett en tydlig trend i att fler och fler vänder sig till vänner och familj för att låna pengar. Såväl för personer som köper ett hem för första gången som småföretagare vänder sig i större utsträckning nu än tidigare till vänner och familj för lån. Du kan lätt känna dig frestad att hjälpa en vän eller familjemedlem i ekonomisk knipa. Dock kan det vara bra att vet att situationen kan bli knepig om du inte hanterar det korrekt. Här följer fem tips för hur du bäst hanterar lån till vänner och familj.

1. Säg nej
Om du vill undvika risken för en förstörd vänskap eller relation på grund av en obetald skuld så är det bästa alternativet att säga nej. Om du dock verkligen vill hjälpa till ekonomiskt så är det mycket bra att sätta tydliga villkor, så att ingen av parterna känner sig felaktigt behandlad. Du kan även överväga risker och ta en kreditupplysning innan du bestämmer dig. Det finns givetvis även onlinetjänster där både långivare och låntagare får hjälp att hålla koll på avbetalningar och dylikt.

2. Avgör om du har råd att låna ut pengar
Låna inte ut pengar om det riskerar att sätta dig i en dålig ekonomisk sits. Se efter ditt eget hus först. Det kan kännas lite väl strikt när det gäller just vänner och familj i nöd, men det är inte rimligt att du lånar ut pengar om du själv har svårt att få ekonomin att gå ihop. Kan låta mycket logiskt, men detta är dock något som många bortser ifrån.

3. Utkast för överenskommelse
Det är mycket viktigt att ha en skriftlig överenskommelse där lånevillkoren tydligt framgår. Se till att inkludera lånebeloppet, hur och när lånet skall återbetalas samt hur räntan ser ut. Överenskommelsen ska sedan signeras av båda parter, och ännu bättre om det är bevittnade signaturer.

4. Ta ut ränta
Om det gäller ett lån på en mindre summa så kan det kännas rimligt att inte bry sig om att ta ut ränta på lånebeloppet. Om det däremot, vilket den här artikeln fokuserar på, handlar om större belopp så är det bra att ta ut ränta på lånet. Inte nödvändigtvis för att tjäna pengar på lånet, utan även av skattetekniska skäl då detta skall tas upp i deklarationen av båda parter i enlighet med inkomstskattelagen.

5. Förbered dig på försvunna pengar
Sist men inte minst, var beredd på att du kan gå miste om pengarna. Simpel psykologi är förklaringen till detta, då vänner och bekanta oftast förväntar sig att du som långivare är mer förstående på grund av er relation till varandra. Detta är också anledningen till att du måste vara säker på att du klarar dig utan pengarna, om det skulle bli så att du inte får igen dem. Alternativet är att driva in lånet via inkassoföretag eller kronofogden. Något som är både dyrt, tidskrävande och påfrestande.

Slutsats

Kontentan är alltså att det är bra att undvika att låna ut till vänner och familj i den mån det är möjligt. Det finns mängder av långivare idag som erbjuder allt ifrån snabblån till bolån, och du kan med fördel tipsa dina vänner och familjemedlemmar om detta om frågan dyker upp om lån.