Mark

Hur avgör kreditgivaren vilken effektiv ränta som erbjuds till mig som konsument?

Den effektiva räntan är utan tvekan den största variabeln som i slutändan påverkar hur mycket som du kommer att få betala för ditt privatlån. För att göra dig mer medveten om hur den fungerar och definieras så ska vi i denna artikel spinna på resonemanget med koncisa och adekvata exempel.

När det kommer till privatlån så öppnar det möjligheten till att i princip göra vad du vill eftersom ett privatlån kan i själva verket nyttjas till vad du än önskar. Du kan exempelvis köpa in dem nya hörlurarna, bekosta din semester eller helt enkelt höja livskvaliteten för stunden.

Läs mer: Stora skillnader i ränta mellan kvinnor och män

betalningsanmärkningar låna

Dock så begränsas det hela av att maxtaket för privatlånet ofta mynnar ut i betydligt lägre belopp, i de flesta fall så kommer den ligga på några tusenlappar! Samtidigt så kommer det att mynna ut i betydligt större kostnader, inkluderat de otaliga avgifter vilka påförs privatlånet vid godkännandet.

Jämför och se om det är värt det

Om man ska peka ut den största kostnaden när det kommer till privatlån så utgörs dessa i from av den effektiva räntan. På grund av att du som konsument ansöker om ett privatlån utan säkerhet så ligger maxtaket för den lånesumma som du rent teoretiskt kan få beviljad på betydligt lägre nivåer.

Vid jämförelse med exempelvis bolån, så pantsätter du bostaden i form av ett fysiskt objekt som en garanti för lånet men vid privatlån så saknas denna element helt och hållet. Det är just här som den effektiva räntan kommer in i bilden.

Effektiv vänta används för att påvisa den totala kostnaden för det privata lånet som du ämnar ansöka om, inklusive de olika avgifter som appliceras vid beviljandet, där de vanligaste utgörs av uppläggnings- och aviseringsavgifter.

En kreditgivare använder sig av din kreditupplysning och andra icke-kända variabler för att räkna fram den effektiva räntan som aktören i fråga kan erbjuda dig för lånebeloppet som du ansöker om.

Ska man dock vara helt politisk korrekt så bygger det hela på en så kallad risksats, där man efter en riskkalkyl får fram en viss procentuell sats vilket i slutändan sätts i perspektiv till dig som konsument.

Hur får du bäst procent?

Oftast så har kreditgivaren ett antal fördefinierade nivåer och beroende på vilken procentsats som du blir tilldelad så kommer du att hamna på en av dessa nivåer. Som konsument så har du således ett stort ansvar när det kommer till den effektiva räntan.

En tumregel är att om du för närvarande inte har några betalningsanmärkningar, saknar skulder hos Kronofogden men har heller inga andra lån som du måste amortera på en månadsbasis så kan du räkna med en ganska förmånlig effektiv ränta.

Vänder du på det hela och ponerar att du har betalningsanmärkningar, skulder och flera lån så kommer du garanterat att bli erbjuden en effektiv ränta som i slutändan kostar dig nästan lika mycket som det lånebelopp du ansöker om.