Jens

Billig men bra studentmottagning

Det är bara omkring en månad kvar till skolavslutningen för året. Att vilja fira sina barn och ungdomar är naturligt, men för en del familjer kan det vara besvärligt att få råd att bekosta firandet. Det gäller särskilt studentfirandet, för vilket kostnaderna lätt kan dra iväg. Här är tips på hur du som förälder kan ordna med ett studentfirande som inte behöver göra stora hål i plånboken och utan att behöva ta ett lån.

Planera i tid och ordna med det viktigaste först

Att sätta igång med planeringen för studentfirandet sista veckan är ett säkert sätt att betala onödigt mycket för firandet. Dessutom finns risken att det inte blir så bra som du har tänkt dig.

Det viktigaste under studentfirandet är att studenten själv har roligt. Dagen man tar studenten är en av de viktigaste i livet och ett firande bör handla mer om känslan än om prislappen. Därför är det viktigt att fokusera mest på de mest basala sakerna. Till dessa hör mat och dryck på mottagningen, kläder för studentdagen och det ”obligatoriska” plakatet samt studentmössan.

För var och en av dessa tre punkter är det smart att ange en ganska exakt budget och dessutom se till att allt är klart i god tid innan det är dags för utspring. Det är naturligtvis smart att också planera för eventuell bal och vilka presenter man själv ska ge och vad man kan önska sig från familj, släktingar och vänner.

Studentfirande

Mottagningen

En studentmottagning kan göras hur dyr som helst. Som förälder kan du hyra en herrgård, anlita en prisbelönt kock och köpa den dyraste champagnen att bjuda hundratals gäster på. Du kan också arrangera en betydligt mer blygsam, men absolut inte mindre trevlig, mottagning hemma i lägenheten eller i trädgården.

För att kunna planera mottagningen på bästa sätt gäller det att börja med att specificera en tydlig budget. Den bör vara så exakt det bara går, och det är klokt att dela upp totalen på det antal gäster du förväntar dig. På så sätt kan du enklare planera för vilken mat, vilken dryck och vilka dekorationer du kan ordna med.

Studentkläder

Enligt Svensk Handels Studentrapport som publicerades 2017 (länk) lägger respektive student i snitt 2000 kr på kläder för firandet. I denna total ligger både kläder och skor för firandet under dagen och eventuella balkläder.

Kläder är en utgiftspost som man med fördel kan vara lite försiktig med. Om budgeten är ansträngd kan det till exempel vara en god idé att inte köpa en ny balklänning eller en smoking för studentbalen. Bättre alternativ är att hyra eller låna. Samtidigt kan en balklänning eller en frack/smoking faktiskt vara en investering i framtiden i det fall studenten ska gå vidare till studier på högskola eller universitet.

Det är också klokt att ta det försiktigt med accessoarer och liknande till balen. Att boka tid för exempelvis håruppsättning och sminkning kan också betraktas som onödigt i det fall budgeten för firandet är mindre väl tilltagen.

Plakat och studentmössa

Det finns stora pengar att spara (eller slösa) på de olika saker som ”hör till” studentfirandet. Ett studentplakat kan kosta allt mellan några hundralappar upp till en tusenlapp. Detsamma gäller för studentmössan. Det är lätt att tänka att endast det bästa är bra nog för din son eller dotter, men någon egentlig kvalitetsskillnad mellan en studentmössa för 300 kr och en för 800 kr finns inte.