Jens

Bitcoin rusar på marknaden

japansk flagga med bitcoin

Sedan 1 maj är BitCoin godkänt som betalningsmedel i Japan. Detta har i sin tur stärkt Bitcoin på marknaden ytterligare. Sedan januari, då kursen låg på cirka $1000 så har nu kursen fortsatt stiga och i dagsläget är en bitcoin (1BTC) värd över $1600. Japan är också den första marknaden där det blivit godkänt som officiellt betalningsmedel.

Kryptovalutan som leder marknaden

Bland mängder av olika kryptovalutor så är Bitcoin den som är överlägset störst på marknaden. Sedan 2009 har denna valutan funnits tillgänglig och stadigt vuxit i värde. Det finns idag närmare 750 olika kryptovalutor, varav Bitcoin är den absolut största. Däremot har andra kryptovalutor nu börjat ta marknadsandelar i och med Japans senaste beslut att godkänna Bitcoin som betalningsmedel. Även om Bitcoin fortfarande står för cirka 53% av marknaden så är det ändå en trend vi ser som går neråt. I Januari var siffran 87%, vilket betyder att Bitcoin tappat närmare 30% på bara fyra månader. De nåt största ligger dock fortfarande långt bakom, om än växande. På andra plats har vi Dash med 5% av marknaden och sedan Ethereum på 4,2%.

Utöver dessa tre stora finns det inte många konkurrenter som är lika stora eller har potential att bli det under närmsta framtiden. Detta är dock inget som går att garantera, då just marknaden för kryptovalutor är väldigt föränderlig, och kan förändras väldigt snabbt under rätt förutsättningar.

Japan i framkant

Japan har alltid varit ett land med stort intresse i det högteknologiska, likväl som mycket hög kompetens inom området. Det är även därifrån Bitcoin kommer, om man ska gissa utifrån pseudonymen bakom valutan – Satoshi Nakamoto. Nu har i dagsläget Bitcoin en ganska liten del av pengamarknaden i Japan än så länge, men intresset för valutan är stort och tio japanska företag har redan öppnat upp för valutahandel med Bitcoin och Yen. Ytterligare åtta företag har ansökt om licens för att få bedriva valutahandel med Bitcoin, samtidigt som de tre största bankerna i Japan än så länge inte har några planer på detta.

När Bitcoin blev godkänt som betalningsmedel i Japan steg kursen direkt, och fortsatte göra det. Efter första veckan steg kursen 3% under helgen och användandet i Japan fortsätter stiga och kommer med största sannolikhet att fortsätta stiga och höja Bitcoins värde.

Framtidsutsikterna för Bitcoin ser onekligen ljusa ut, och ingen vet i dagsläget i vilken utsträckning detta kommer sprida sig utanför Japan. Idag går det att betala med Bitcoin på allt fler och fler ställen världen över, både på nätet och i fysiska butiker. Det finns dock några splittringar inom Bitcoin-sektorn där man är oense om hur valutan ska kunna regleras vid ett större användande. Men likväl ser det ljust ut och vi kommer sannolikt att få se ett allt större användande av kryptovalutor, och då framförallt Bitcoin.