Den svaga kronan gör semestern dyrare
Om du ska resa utomlands i sommar kommer du ha lätt att hålla dig för skratt när du växlar pengar hemma. Det är idag inte många resmål där den svenska kronan kan betraktas som stark och därmed ger mycket semester för pengarna.
Den svenska kronan är idag historiskt svag i förhållande till de flesta valutor. Jämför vi med euron har kronan inte varit så svag sedan 2009, och då var vi mitt inne i en brinnande finanskris. Dollarn har också stigit brant mot kronan, och sammantaget gör detta att både själva flygresan, boendet och vistelsen blir dyrare nästan oavsett vart resan går.
Euron och dollarn har stärkts
För ett par år sedan kostade en euro omkring åtta kronor. Motsvarande värde för en dollar var sju kronor. Dessa siffror är nu historia. När detta skrivs kostar en euro 10,32 kr medan en dollar kostar 8,70 kr.
Viktigt att komma ihåg i sammanhanget är att de aktuella kurser som vi nämner ovan är de priser som gäller mellan banker. Växling av resevaluta kostar givetvis mer eftersom växlingskontoren tar ut en avgift. Reser du iväg nu i mitten av maj får du räkna med att betala omkring 11,30 kr per varje euro och 9,50 kr per varje dollar när du växlar pengar.
Effekten av den svagare kronan kan bli ganska tydlig. En lunch som för ett par år sedan kostade kanske motsvarande 80 kr kan idag kosta 100 kr eller mer. Det kan alltså vara en god idé att förstärka reskassan något före avresan, alternativt hålla lite hårdare i den när du är framme på resmålet.
Varför är kronan så svag?
Det sägs ju att svensk ekonomi går som tåget och att alla siffror pekar uppåt. Varför är då kronan så svag? Skälet är den penningpolitik som Riksbanken agerar efter. Riksbanken försöker med alla medel få upp inflationen till att ligga stabilt kring målet kring 2%, och därför bedriver man medvetet en politik som försvagar kronan. Om kronan blir för stark, blir det dyrare att exportera, vilket kan ge upphov till minskad export, minskad fart på de ekonomiska hjulen och ännu större problem med att få upp inflationen.
En svag krona kan vara bra för Sveriges exportintensiva ekonomi, men den är mindre bra för dig som ska ut och resa!
Toppen och botten – listor
Att semestra i EU-området och andra delar av Europa är betydligt dyrare i år jämfört med förra året. Att semestra i USA, Egypten, Turkiet och Vietnam har dock blivit lite billigare. I ett längre perspektiv är det dock betydligt dyrare att semestra i USA idag än det var för bara några år sedan. Nedan ser du procentsiffror på hur den svenska kronan har utvecklats mot andra valutor. Jämförelsen gäller april 2018 jämfört med april 2017.
Störst skillnad i negativt hänseende
Tjeckien: 14,3% dyrare i april i år jämfört med i april förra året
Polen: 10,7% dyrare
Kroatien: 9,1% dyrare
EMU-området (alla länder med euro): 8,8% dyrare
Bulgarien: 8,7% dyrare
Störst skillnad i positivt hänseende
Turkiet: 15,6% billigare i april i år jämfört med i april förra året
Brasilien: 13,8%
Dominikanska republiken: 10,6%
Vietnam: 10,3%
Indien: 8%