Kim Eriksson

Digitala kvitton blir allt vanligare

Mer och mer i samhället sker numera digitalt. Allt fler och fler butiker väljer att erbjuda digitala kvitton till sina kunder. Vissa gillar det och andra inte. Vi människor är vana att få saker i fysisk form, så för vissa kan det kännas lite jobbigt när man inte längre får kvittot i handen. Men det finns även väldigt många fördelar!

Kvinna handlar mat

Vad är ett digitalt kvitto?

Har du handlat online så är du nog bekant med vad ett digitalt kvitto är. Ett digitalt kvitto är ett kvitto som du får skickat till dig på din email. I vanliga fall får man ett smalt papper som är utskrivet med all information om ditt köp så som varor, summa, moms, företag och så vidare. Ett digitalt kvitto innehåller exakt samma uppgifter bara det att det inte är utskrivet i pappersformat utan du får det istället skickat till dig. Det ser ut precis som ett vanligt kvitto, som om du skulle ha tagit en bild på kvittot. Uppgifterna på kvittot skiljer sig som sagt var inte alls, så du behöver inte vara orolig för att några uppgifter faller bort bara för att kvittot är digitalt.

Fördelar med digitala kvitton

Bättre för miljön – Att skriva ut en massa papper som du mest troligt ändå bara kommer att kasta är såklart inte alls miljövänligt. Att spara sina kvitton när man handlar kläder är vanligt, ifall man skulle vilja byta storlek eller lämna tillbaka varan. Men när det kommer till kvitton från en matbutik så är det väldigt få som faktiskt sparar sina kvitton. De allra flesta tackar nej till att få kvittot, som ändå skrivs ut, och de flesta som tackar ja kollar bara igenom så att allt stämmer och sedan slänges kvittot. Detta betyder att det är en massa träd som huggs för att sedan bara hamna i papperskorgen. 

Du kan aldrig tappa bort kvittot – Du har säkert varit med om att du kommer hem och testar ett klädesplagg som inte passar, eller köper en present som visar sig vara i fel storlek eller färg. När du sedan ska ta fram kvittot för att kunna byta eller lämna tillbaka varan så hittar du inte kvittot. Detta behöver du aldrig oroa dig för när du får ett digitalt kvitto. Då samlas alla dina kvitton på en plats, men du slipper spara en massa papperskvitton. Dina kvitton ligger precis som ett vanligt mail i din inkorg. Ett tips är att skapa en mapp för alla dina kvitton och flytta kvittona dit så fort du får de skickade till dig. På så sätt har du alltid koll på dina inköp.

Nackdelar med digitala kvitton

Du måste ha tillgång till internet – För att se dina digitala kvitton så måste du ha internet. Kanske har du inte alltid internet på din telefon utan bara wifi, och vill kolla kvittot direkt efter ditt köp så att allt stämmer. Tyvärr går inte det om du inte har internet, men du kan alltid fråga kassörskan och se om de kan skriva ut ett kvitto till dig om det är något speciellt du funderar över vid något tillfälle. 

Utöver detta finns det inga direkta nackdelar med digitala kvitton. Det enda är att det kan ta lite tid att vänja sig vid att inte få ett papperskvitto när du handlar, eftersom att vi har fått det under hela våra liv. När du har vant dig så kommer du att uppskatta de fördelar som finns med digitala kvitton. Skrynkliga kvitton och tjocka kvittobuntar i din plånbok kommer vara ett minne blott!