Jens

Enkla knep för att undvika betalningsanmärkningar

Att ha en betalningsanmärkning är inte roligt och kan ställa till det för dig på vissa punkter. En betalningsanmärkning hänger med dig i 3 år, så även fast du har betalat tillbaka så syns det i systemet. Här är våra 3 bästa tips på hur du undviker att dra på dig onödiga betalningsanmärkningar.

Man gör budget

1. Betala i tid

Nummer ett för att undvika betalningsanmärkningar är så klart att betala i tid. En betalningsanmärkning är en anmärkning på att du inte har betalat din räkning i tid. Dock får du inte en anmärkning direkt utan först för du påminnelsefakturor med en extra avgift på. Slutligen blir det en betalningsanmärkning när du anses ha fått tillräckligt många chanser att betala, utan att du har gjort det.

2. Kontakta bolaget

Är det så att du av någon anledning inte har råd att betala räkningen just nu så kan du höra av dig till företaget och se om de kan hjälpa dig. I vissa fall är dem snälla och ger dig längre tid att betala tillbaka eller erbjuder uppdelning av fakturan så att du kan betala lite nu och resten senare. Det är inte alltid säkert att företaget kan hjälpa dig med detta, men det är väl värt ett försök. Kontakta dem så fort som möjligt för bättre chanser.

3. Säg upp onödiga tjänster

Att dra på sig en betalningsanmärkning för något du egentligen inte har nytta av är dessutom extra onödigt. Ett boende är ett exempel på något som du verkligen behöver, så om du inte kan betala hyran en månad kan du inte direkt säga upp lägenheten. Då är det bättre att använda ovanstående tips om att kontakta hyresvärden och se om denna kan hjälpa dig. Men har du betalningar som ska in till diverse nöjen så kan det vara bra att säga upp dessa om ekonomin inte tillåter. Kanske har du ett stort kanalpaket till din TV som du egentligen inte behöver. Då är det hög tid att göra dig av med detta så att det inte drabbar resterande ekonomi negativt. 

Sammanfattat så är att inte ha onödiga kostnader som gör att du spenderar mer pengar än vad du har råd med, och betala dina räkningar i tid! Kommer det till en punkt där du får en räkning som du inte kan betala så finns det en chans att företaget som räkningen är hos är schyssta och hjälper dig i situationen. Var inte rädd för att fråga, det är en väldigt viktig del av din ekonomi att försöka minimera risken för betalningsanmärkningar.