Jens

Fler flygbolag möter gynnsam statistik under juli

Flygplan

Semestertider!

Sommartider är semestertider, detta är känt sedan tidigare, och i och med semester går flygtrafiken het. Flera bolag inom den hårt prispressade flygbranschen slog nämligen passagerarrekord under juli månad.

Finnair är ett finskt flygbolag som under juli månad flög drygt 1,1 miljoner resenär. Detta är svindlande siffror och en ökning med 8 procent i jämförelse medsamma månad i fjol. Siffrorna är rekord för bolaget som varit aktivt inom branschen sedan 1923. Denna utveckling kan även mätas i kabinfaktor, det vill säga hur välfyllda planen är. Kabinfaktorn hos Finnair har stigit med 1,6 procentenheter enligt pressmeddelande och ligger nu på 90,2 procent.

Ett annat flygbolag med riktigt gynnsamma siffror för juli månad är Norwegian som flög över 3,3 miljoner passagerare. Detta är en ökning om 15 procent i jämförelse med förra året och utöver detta är det även det högsta antalet resenärer per enskild månad någonsin för bolaget. Kabinfaktorn var 94 procent, enligt bolaget.

Ytterligare ett bolag som bevittnat bra siffror är Air France-KLM. Air France är ett av Europas största flygbolag och har senaste månaden ökat 5,4 procent i antal passagerare jämfört med samma period för ett år sedan. Kabinfaktorn ökade med 1,3 procentenheter till 90,2 procent, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Svenska SAS har även fått sina siffror över flygtrafiken under juli månad, dock går vinsterna för flygbolaget inte i samma riktning som för övriga. Sänkta priser under sommaren dröjer ofta kvar och affärsresenärerna har blivit mer medvetna om kostnader, detta rapporterar flygjournalisten Christer Åhström till Sveriges Radio.