Kim Eriksson

Handla julklappar smartare

Julklappar

Det är snart november och det börjar bli dags att planera för julfirandet. Veckorna går vanligtvis ganska snabbt, även om dagarna känns långsamma och mörka, och det står inte på förrän det är dags att klä granen. För många kommer julen hastigt på varje år och det kan innebära att man inte hinner planera och budgetera särskilt noga för de utgifter som ofrånkomligen dyker upp. Då finns risken att du får mindre jul för pengarna och löper större risk att få problem med ekonomin kring jul eller under januari, som ju brukar vara en ganska tuff månad för de flesta. Vi ska inte gå in i detalj kring hur du ska tänka kring planeringen, men vi kan ge dig tips kring hur du kan handla julklappar smartare och billigare.

Black Friday och Cyber Monday

Black Friday och Cyber Monday är två dagar då du kan göra fina klipp. Black Friday inträffar i år den 24 november och Cyber Monday inträffar den 27 november. Traditionellt sett har Black Friday, som är ett amerikanskt koncept från början, varit den dag då det har varit ”fritt fram” att börja med juldekorationer och julskyltning, men idag är det shoppingen som är i fokus.

På Black Friday kan du räkna med att nästan alla webbutiker och många butiker på stan och i galleriorna presenterar mängder av erbjudanden om prissänkta varor. Många webbutiker fortsätter sedan med erbjudanden över helgen och fram till midnatt på efterföljande Cyber Monday. Dessa dagar har du möjlighet att handla billigare och det bör du utnyttja om du vill handla julklappar smartare.

Få återbäring på dina köp

Om du köper julklappar på nätet kan du med fördel utnyttja möjligheten att få återbäring på dina köp. Det finns flera sätt att få pengar tillbaka, men det smidigaste är kanske att använda en så kallad cashback-site. Genom en sådan sajt kan du få allt mellan några procent upp till tio procent tillbaka på vad du betalar i webbutiker. Det är en enkel sak att använda en cashback-site. Egentligen behöver du bara öppna ett konto och sedan se till att gå via sajten när du ska göra ett köp. För vissa större cashback-siter, såsom exempelvis Refunder, behöver du inte ens gå denna ”omväg”. Genom att installera en knapp i webbläsaren registreras dina köp automatiskt med ett klick.

Hur mycket du kan få tillbaka? För de flesta köp får du mellan 5-7% tillbaka i återbäring. Köper du julklappar för exempelvis 3000 kr på nätet får du därmed mellan 150 – 210 kr tillbaka.

Strunta i julklapparna till vuxna

Det är många familjer som har slutat att köpa julklappar till de vuxna som deltar i julfirandet. I stället fokuseras helt och hållet på barnen och ungdomarna. Det är ett smart sätt att hålla nere på utgifterna och dessutom undvika att behöva stressa för att hinna med en större mängd julklappsköp. Att du struntar i julklappar till de vuxna behöver dock inte betyda att du inte kan ge en liten klapp till exempelvis din partner.