Kim Eriksson

Hur ska man dricksa i Sverige?

Bar i väggen

På många platser i världen är det kutym att lämna dricks och beloppet ska då ofta uppgå till en viss procent av det totala beloppet, till exempel 10%. Skulle man inte göra det riskerar man att betraktas som ohyfsad och också få sämre service. I Sverige är idén med dricks dock inte lika tydlig som den är i många andra länder. Ska man ge dricks över huvud taget? Hur mycket ska man ge? När ska man ge servitören, bartendern, hotellstädaren, och så vidare lite extra? Här rätar vi ut alla frågetecken kring dricks i Sverige.

Dricksar man i Sverige?

Det finns en väsentlig skillnad mellan dricks i Sverige och hur fenomenet fungerar i många andra länder. Globalt sett ses dricks normalt som ett viktigt komplement till den ordinarie inkomsten för exempelvis serveringspersonal. Grundlönen är lägre och idén är att servicepersonalen får ta dricksen som ett extra tillskott till sin lön. I Sverige har vi emellertid enligt kollektivavtal fasta löner vilket ger, relativt sett, högre löner och mindre fokus på dricks. Dricks är helt enkelt på ett generellt plan mer ovanligt i Sverige.

Det enkla svaret på rubrikens fråga är att man ska dricksa om man vill visa att man uppskattar den service man har fått. Om middagen smakade gott och serveringen har varit oklanderlig, är dricks ett utmärkt sätt att visa det. Detsamma gäller för exempelvis hotellstädning, taxiresor och pubbesök. Det finns dock inget mer tydligt krav på att man ska ge dricks.

Hur mycket ska man ge?

Internationellt sett råder en slags standard att dricks bör uppgå till omkring 10% av totalbeloppet. Det står emellertid var och en fritt att välja en egen summa. Idén är att dricksbeloppet bör vara tydligt utan att vara överdådigt på något sätt. På restaurang i Sverige brukar de flesta dricksa mellan 5-10% av notan. Enklast är att bara avrunda betalningen uppåt till ett jämnt hundratal för att på så sätt visa uppskattning. För en taxiresa kanske det istället är närmaste tiotal kronor som man kan avrunda till.

Är man riktigt nöjd med servicen på en restaurang och gärna kommer tillbaka fler gånger kan det finnas skäl att dricksa ännu lite mer än 10%. Då finns nämligen stora chanser att personalen kommer ihåg det till nästa gång och då fokuserar ännu mer på att ge utmärkt service.

Exempel: Du har precis avslutat middagen på en restaurang och du är mycket nöjd med servicen. Notan för sällskapet är på 1823 kr. Ett lämpligt sätt att dricksa kan då vara att avrunda beloppet för notan till 2000 kr. Det kan låta mycket att ge flera hundralappar i dricks. Samtidigt kan argumenteras för att någon som har råd att betala en restaurangnota på över 1800 kr också har råd med två extra hundralappar.

Det viktigaste i sammanhanget är kanske att inte dricksa för lite. Några kronor extra på en nota på flera hundra kronor är egentligen att se som lite fult. Då är det faktiskt bättre att inte ge någon dricks över huvud taget.

När är dricks en icke-fråga?

Dricks är i princip aktuellt endast när det handlar om resor samt mat och dryck. Samtidigt kan man inte dricksa i alla lägen. Det torde till exempel inte vara möjligt att avrunda en hotellnota uppåt i Sverige. Det går inte heller att dricksa i butiker eller i offentlig service, oavsett hur nöjd man är med den service man har fått.