Jens

Du är inte ensam om att inte få pengarna att räcka till

Kanske trodde du att du var ensam om att inte få pengarna att räcka till vid månadens slut. Eller att det bara var du som gjorde av med extra mycket pengar? Särskilt i samband med sommarledigheten eller semestern.

Du kan trösta dig med att så inte är fallet. Det är många i Sveriges avlånga land som försöker få ekonomin att gå ihop.

Få pengarna att räcka

Hur får jag pengarna att räcka?

Vårt tips för att få pengarna att räcka är att börja bli mer medveten om vad du lägger pengarna på. Med god planering och genom att göra en budget blir det lättare att få ekonomin att gå ihop. Det är dock inte ovanligt att det under just semestertider blir fler utgifter, vilket kan vara bra att ta med i beräkningarna.

Genom att ha lite framförhållning och planera din ekonomi kan du alltså undvika att hamna i fällan med att inte få pengarna att gå ihop. Ibland är det dock inte så enkelt och du kan behöva ta dig ur en situation där du hamnat i en ond spiral och pengarna aldrig tycks räcka till.

Om du hela tiden släpar med kostnader eller privata smålån från vänner kan det därför vara en idé att fundera över möjligheten att ta ett snabblån. Det ger dig en andningspaus och gör att du kan få lite distans till kostnaderna. Dock bör beslutet vara genomtänkt och fungera som ett sätt för dig att få ordning på ekonomin igen.

Gör en budget för framtiden

Sätt upp mål och gör en budget – nu har du tagit första steget mot att få ordning på ekonomin! Det är viktigt att du håller dig till den kostnadsram du sätter upp. Höstrea i klädbutiken eller ett bra erbjudande på en ny bil är inte giltiga anledningar till att gå utanför ramarna. Tänk också på att alla småutgifter i slutändan kan växa till att bli en stor utgift.

Ett snabblån som hjälp på traven

Det kan tyckas märkligt att ta ett lån för att ordna upp ekonomin men ibland är det något som behövs för att komma på fötter igen. När du tar ett snabblån behöver du dock också ta med avbetalningen av lånet i din budget. Ta inte ett större lån än du har möjlighet att betala av.

Lär dig också av dina erfarenheter, använd inte pengar du inte har. Det är också helt okej att säga nej till vänner som frågar om du vill med på resor eller andra evenemang. Träna på att säga orden, ”nej jag har inte råd” så kommer det kännas enklare.

Detta är ditt första steg på vägen för att få pengarna att räcka till, varje månad, hela året, nu och framöver.