Kim Eriksson

Kan jag köpa husbil med snabblån?

Snart är sommaren här. Vad passar bättre än att ta sig en tur genom vårt vackra avlånga land i en husbil? Att åka genom Sverige och se den vackra naturen är en sommardröm. Bada i sjöar och hav, grilla och spela kubb en varm sommarkväll.

Köp husbil med snabblån

En husbil är inte billigt att köpa och de flesta behöver låna pengar för att köpa en. Det går till och med att köpa en husbil med snabblån. Du kan även använda ett lån för att låna till det lilla extra. Vi guidar dig till hur du kan göra både köpet, resan och framtida månadskostnader för lånet något billigare.

Köp begagnat

Till att börja med är det ett bra alternativ att köpa en begagnad husbil istället för en ny. En ny husbil är väldigt dyrt. Men det finns många begagnade husbilar på marknaden som är markant billigare än att köpa en ny. Speciellt om du kan fixa till den lite själv.

Kanske är det den slitna soffan som gör att det inte ser så trevligt ut. Då kan du sy en egen klädsel eller lägga lite extra på att köpa nya. Det går oftast att rusta upp husbilar för en mindre summa pengar och väl investerad tid.

Gå in på köp- och säljsidorna du känner till kontinuerligt under några dagars eller veckors tid för att se om det kommer in något nytt. Nu inför sommaren är det troligtvis många som passar på att sälja sina äldre husbilar då det är många som vill köpa inför sommaren. Kanske de till och med letar efter ett fordon som du själv tänkt sälja så ni kan byta.

Hur länge skall husbilen användas?

Om planen är att ni endast ska göra en kortare resa under sommaren så kanske inte utseendet på husbilen behöver vara det bästa. Då kan ni istället satsa på att köpa en billigare variant som kanske inte är lika snygg på insidan eller utsidan som ni först hade tänkt er. Hur viktigt är egentligen utseendet jämt emot att ni kommer iväg?

Att vilja ha det dyraste och lyxigaste kan i själva verket göra så att ni inte har råd att komma iväg på resan. Tänk smart och köp inte dyrare och större än vad ni egentligen behöver. Är tanken att ni ska använda husbilen varje år i framtiden kan det vara mer värt att investera i något lite finare. Eller om du tycker att det är roligt att fixa och trixa så kan du köpa en äldre och mer sliten variant och ha som ett projekt att rusta upp den.

Planera resan

För att göra själva resan billigare är det viktigt att planera rutten. Bensin är mycket dyrt, och en husbil gör det hela ännu dyrare. Därför är det viktigt att inte åka helt planlöst utan att planera resvägen. Speciellt om målet är att komma undan så billigt som möjligt.

Om ni vill besöka till exempel fyra olika platser så är det bra att redan i förväg kolla upp hur de platserna ligger i paritet till varandra och eran utgångspunkt. Kanske hade ni tänkt att först besöka plats A och B, medan resvägen bli kortare och billigare om ni reser från plats A till C.

Börja spara i tid

Som med allt när det kommer till ekonomi så är det sunt att spara pengar till det du vill göra. Ju tidigare du börjar spara desto mer pengar kommer du kunna tjäna ihop. Du kan då spendera lite mer pengar och behöver inte snåla lika mycket. Eller så kan du ta ett mindre lån som är billigare än ett större lån.

Nu är det fortfarande ett tag kvar till sommaren. Det finns gott om tid att lyckat lägga undan ytterligare några tusenlappar om ekonomin tillåter. Om du känner att du inte har råd att åka i sommar även fast du kan ta ett lån, är det bra att skjuta upp resan. Du kanske kan åka till hösten eller nästa sommar. Du bör inte låna om du inte har goda möjligheter att betala tillbaka det.

Jämför lån för att spara tusenlappar

Innan eller när du har hittat en husbil som du vill köpa är det bra att börja jämföra lån. Vad kommer den faktiska kostnaden att bli och fungerar det i din ekonomi?

Kostnaden beror både på hos vilken långivare du tar lånet men även hur länge du lånar pengarna. Du betalar ränta varje månad på ditt lån. Därför är det klokt att ta ett så litet lån som möjligt för att sänka dina månadskostnader. Det är viktigt att se över villkoren på lånet för att göra köpet och resan så billig som möjlig.