Kim Eriksson

Kreativa spartips

sedlar i olika valörer

Vårsolen ger oss ny energi, och många känner sig extra kreativa på vårkanten. Vare sig det gäller att fixa trädgården, måla om köket eller ta tag i träningen inför Beach 2017. Men man kan även låta kreativiteten flöda när det gäller privatekonomin och komma på lite kreativa spartips. Det är ett praktiskt, kul och smart sätt att få ihop lite extrapengar.

Spara pengar på ett kul sätt

Det kan faktiskt vara kul att spara pengar, och det ger ju som bekant en mycket positiv effekt i slutänden också. Man behöver inte vara alltför kreativ för att kunna komma på några enkla och snabba sparknep. Bara din fantasi sätter gränserna för hur kreativ du kan vara i ditt sparande. Men skulle du känna att det står stilla i tankeverksamheten så kommer lite förslag här.

Appar för budget och ekonomi

I och med att vi använder våra smartphones och surfplattor allt mer och mer, så finns även den enkla och smidiga möjligheten också att dra nytta av detta när det kommer till privatekonomin. Det finns idag en uppsjö av appar för allt ifrån barnens veckopeng till regelrätta budgeteringsverktyg för privatekonomin. Kika runt och hitta en app som passar just dig och dina behov. Du kommer snabbt märka att det blir både roligt och givande att spara in pengar när du får hjälp av en app att bokföra dina framsteg.

Cyklar eller gå

Brukar du ta bilen för att handla mjölk borta på snabbköpet någon kilometer bort? Även om det går snabbare så är fördelarna många fler om du istället väljer att gå eller cykla för kortare ärenden eller till jobbet om det är rimliga avstånd. Framförallt är det ett mycket mer miljövänligt alternativ. Dessutom sparar du in mycket på både drivmedelskostnader och slitage. Rent hälsomässigt är det givetvis också ett mycket bättre alternativ, vilket lönar sig i form av bättre hälsa och kondition.

Extrajobba

Många förknippar extrajobb med ett extra heltidsjobb eller deltidsjobb. Detta kan kännas svårt och nästintill omöjligt för många att få ihop rent tidsmässigt. Men det finns även möjlighet att ta extrajobb som kräver mindre tid och som du kan göra hemifrån eller till och med på din fritid. Exempelvis kan du söka extrajobb som content writer på frilansbasis. Du får då skriva artiklar om olika ämnen och får betalt utifrån antalet ord producerade. Du kan även ansöka om extrajobb som mystery shopper. Du får då uppgifter att exempelvis handla specifika varor, provköra bilar, pröva servicekänslan hos butikspersonal osv. Sedan får du betalt per besök samt för dina utlägg. Ett kul sätt att kunna tjäna lite extrapengar på din fritid.

Ge barnen tid istället för prylar

Som förälder så kan det kännas som att man vill ge sina barn allt de pekar på, vilket är fullt förståeligt. Men något som barn idag oftast värderar mycket högre är faktiskt tid med sina föräldrar. En dag helt utan mobiltelefoner, surfplattor och tv-spel kommer garanterat uppskattas. Det är billigare och framförallt ett mycket trevligare alternativ att umgås med sina barn.

Film är bäst i soffan

Det kan vara mycket trevligt att gå på bio, med hela den upplevelsen som det ger. Men underskatta inte möjligheten att göra en trevlig filmkväll hemma också. Det går för en bråkdel av priset för en biobiljett att ordna en mysig filmstund hemma i soffan. Och barn uppskattar ofta detta lika mycket som ett biobesök som kostar mångdubbelt mer.

Sälj saker du inte behöver

Den där gamla blomvasen som stått i skåpet i flera år kanske inte är värd många kronor, men för ytterst lite engagemang så kan du ändå tjäna pengar på såna prylar i hemmet. Antingen kan du lägga ut det på Blocket, alternativt på auktionssidor som Tradera. Har du tur kan du få mycket mer för gammalt ”skräp” än du förväntat dig. Vill du slå på stort och har mycket blandade saker hemma som du vill bli av med så rekommenderas en loppis. Folk älskar att fynda på loppmarknader, och det är både trevligt och lönsamt.

Betala inte för gym

Kanske låter som ett tips för snåljåpar, men detta är ett mycket smart alternativ faktiskt. Hur ska du då träna utan att betala för att gå på gym regelbundet? Ett alternativ är att leta reda på något av de gym som finns utomhus i flera större städer. Där kan du träna gratis, och de är sällan överfulla. Du kan även söka på nätet och YouTube efter övningar du kan göra själv i hemmet eller utomhus, vilket är ett mycket roligt alternativ och lärorikt.

Kreativitet kan göra underverk för din ekonomi

Med fantasi och kreativitet kan du förbättra din ekonomi otroligt mycket, och på så sätt spara in på mycket onödiga utgifter. Låt fantasin flöda och spara pengar till mycket mer givande saker än den där onödiga chokladbiten varje dag som snabbt blir en kostnad som påverkar din privatekonomi. Det går att spara in pengar överallt, bara viljan och kreativiteten finns. Vad är ditt bästa spartips?