Jens

Kreditscore – Betyget som ökar dina chanser till lån

Kreditscore är troligen inget du går och tänker på dagligen, men det är detta värde som kreditgivarna använder sig av för att bedöma din betalningsförmåga när du ansöker om lån. Vi går igenom hur scoringen fungerar och hur du kan förbättra ditt betyg.

Kreditscore

Vad är ett kreditscore?

Kreditscore är ett betyg som anger låntagarens kreditvärdighet och betalningsförmåga. Betyget ges av det kreditupplysningsföretag som används och gör att långivare snabbt kan få en bild av den som ansöker om ett lån, vare sig det är ett större lån eller ett snabblån. Betyget sammanväger din kreditvärdighet och betalningsförmåga och resulterar i ett siffervärde – ditt kreditscore. Ju högre detta värde är desto större möjlighet har du att få lån och till en mer attraktiv ränta.

Vad påverkar ditt kreditscore?

Det är olika faktorer som tas med i beräkningen av ditt kreditscore. Några av dessa är:

  • Din inkomst
  • Ditt civilstånd
  • Fastighetsinnehav
  • Betalningsanmärkningar
  • Antalet lån och krediter

För att få fram informationen vänder sig upplysningsföretagen till aktörer så som Kronofogden, Lantmäteriet och Skatteverket. Något som också kan påverka ditt betyg är hur många tidigare kreditupplysningar som gjorts på dig.

Olika modeller för kreditscore

Olika kreditupplysningsföretag har olika modeller för att poängsätta ditt kreditscore, men grunden är densamma – ju högre värde, desto bättre. UC, som är det allra vanligaste företaget att använda, har en skala som sträcker sig mellan 0-999. Hos UC sparas alla förfrågningar i registret i 12 månader, vilket gör att tidigare kreditupplysningar kan påverka ditt kreditscore.

Bisnode är ett annat stort kreditupplysningsföretag som rankar din kreditscore på en skala mellan 0-10. På samma sätt som med UC räknas antalet förfrågningar in i det slutgiltiga betyget och syns i ditt register i 1 år.

Ett tredje företag är Creditsafe. Till skillnad från företagen ovan visar Creditsafe inte tidigare förfrågningar för andra långivare och det är alltså inget som påverkar ditt kreditscore. Skalan för betyget är 1-100.

Alla tre företag mäter betyget baserat på samma kriterier. Om det däremot har begärts många upplysningar på dig hos UC eller Bisnode kan ditt kreditscore där vara sämre än hos till exempel Creditsafe.

Kontrollera ditt kreditscore

Du kan kontrollera ditt kreditscore med hjälp av olika tjänster. UC har hemsidan MinUC och betaltjänsten Kreditkollen. För att se ditt kreditscore hos Bisnode laddar du ner appen Min Upplysning och för Creditsafe är det appen Tink som gäller. Du kan också använda appen Kreddy. När du surfat in på hemsidan eller laddat ner appen loggar du enkelt in med BankID för att kontrollera din kreditvärdighet. Du kan även använda olika appar där du kan jämföra din situation med övriga Sverige.

Förbättra ditt kreditscore

Om du vet med dig att du har många tidigare kreditupplysningar hängandes över dig i UC eller Bisnode kan du förbättra dina chanser genom att ansöka via en långivare som använder ett annat upplysningsföretag. Du kan också förbättra ditt kreditscore genom att samla dina lån och försöka skapa dig en stabil livssituation, exempelvis genom få flyttar och regelbunden inkomst.