Jens

Kronofogden: Lägsta antalet skuldsatta på nära 30 år

Inte sedan 1991 har Kronofogden haft färre skuldsatta personer hos sig än de har nu, visar statistik från myndigheten. Anledningen till att antalet skuldsatta personer blir färre beror enligt Kronofogden bland annat på en stark ekonomi.

Det är också sedan ett par år tillbaka lättare att ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. Resultatet är att det totala antalet som får sin ansökan beviljad har ökat. Det är en trend som ser ut att hålla i sig, enligt Johan Krantz analytiker hos Kronofogden, intervjuad av SVT. Vid årsskiftet fanns det 397 161 skuldsatta personer hos Kronofogden. Det är 16 751 färre än förra året.

Få skuld hos Kronofogden

Några få med stora skulder

Trots att antalet personer med skulder hos Kronofogden är på sitt absolut lägsta på nära 30 år fortsätter den sammanlagda skulden att öka. År 2019 låg den på 82,7 miljarder kronor – en ökning med 1,2 miljarder kronor jämfört med året innan.

Ökningen berodde delvis på några få personer som fick betydande skulder under året. Johan Krantz förklarar i artikeln av SVT att de som har stora skulder har svårt att betala sina räkningar, vilket skapar en spiral av växande skulder som är svår att bryta.

Män mer risktagande

Drygt två tredjedelar av de skuldsatta personerna hos Kronofogden idag är män. Det kan bero på att män är mer ekonomiskt risktagande, enligt Johan Krantz. Mäns skulder skiljer sig även från kvinnors, enligt statistiken. Bland män är brotts- och fordonsrelaterade skulder vanligast, medan bland kvinnor dominerar kreditkortsskulder och skulder från näthandel.

3 konsekvenser av att hamna hos Kronofogden

Några konsekvenser av att som privatperson hamna hos Kronofogden är bland annat:

  1. Växande kostnader utöver den ursprungliga skulden
  2. Betalningsanmärkning som gör det svårare att teckna lån, hyra lägenhet och köpa på faktura
  3. Utmätning av tillgångar – tillgångar säljs via auktion och pengarna går till att betala av skulderna

Snabblån ingen utväg

Om det är svårt att betala sina fakturor kan det vara lockande att ansöka om ett snabblån. Har man redan skulder hos Kronofogden är det dock ingen lösning att räkna med. I vissa fall går det att hitta långivare som beviljar lån till personer med betalningsanmärkningar, men det är i regel omöjligt att få ett lån beviljat om det finns en skuld hos Kronofogden.

Undvik att hamna hos Kronofogden – 3 tips

  1. Ha en balans mellan intäkter och utgifter
  2. Handla inte på kredit om du inte har betalningsförmågan för det
  3. Kontakta långivaren direkt om du inte kan betala för ett lån