Kim Eriksson

Lån som investering

p2p lån symboler

Att låna pengar och låna ut pengar är en uråldrig företeelse. Något som dock oftast varit förknippat med att långivaren varit den som tjänat rent ekonomiskt på lånet. I modern tid så har det nästan alltid varit så att enbart bankerna varit de som haft avkastningen av lånet tillgängligt. Idag ser det annorlunda ut med peer to peer lån.

Fördelar för båda parter

Med dagens teknik kan investerare på alla nivåer välja att investera i lån. Detta förenklas genom så kallade peer to peer lån. Det innebär kort sagt att man tar bort den mellanhand som oftast tidigare funnits, dvs banken, genom att sköta låneprocessen via en digital plattform. Du som investerare kan vända dig till någon av de svenska aktörerna för peer to peer lån och därigenom investera i lån som ger bättre avkastning på din investering. Som låntagare så får du oftast lägre ränta än om du skulle vända dig till en bank. Med andra ord en lånevariant som både långivare och låntagare tjänar på.

Störst i Sverige

Om du vill investera i lån så finns det flera aktörer i Sverige som tillhandahåller denna tjänst. Den absolut största aktören i branschen är dock Lendify som är marknadsledande när det kommer till peer to peer lån. Lendify ägs av välkända namn som delar av Lundin och Wallenbergfamiljerna och grundarna av Avito.

Lendify grundades 2014 i Stockholm. Affärsplanen bakom Lendify är att tillhandahålla en tjänst där investerare och låntagare möts via en digital plattform. Genom denna digitala plattform så sköts hela låneprocessen av Lendify, dvs granskning av låneansökaingar, upprättande av avtal, utbetalningen av lån och hela den administrativa processen som är involverad i detta. Detta görs givetvis med tillstånd från Finansinspektionen.

Värt att veta är också att du som investerare bär kreditrisken då Lendify inte omfattas av den statliga insättningsgarantin. Dock är risken mycket låg och ser man på det rent historiskt så är genomsnittet på kreditförluster vid blancolån till kreditvärdiga personer i genomsnitt endast ca 1 procent.

Hur fungerar det?

Som investerare så kan du välja att starta ett autoinvestkonto hos Lendify. Detta innebär att du investerar i ett antal olika lån, och riskspridningen sköts helt och hållet av Lendify. Du kan givetvis även investera i ett helt manuellt konto och sköta allt ifrån riskspridning till att välja lån själv, utifrån löptid och riskklass. Lendify vänder sig till både stora och små investerare och det som skiljer dessa två åt hos Lendify är riskspridningen som är beroende på hur mycket du väljer att investera i lån.

När man sedan tagit med förväntade kreditförluster och avgifter i beräkningarna så ligger den årliga avkastningen på mellan 2,5 procent och 8 procent. Med andra ord en mycket bra investering om du har möjlighet till detta, samt att du får möjligheten att hjälpa medmänniskor som är i behov av lån.

Läs mer om P2P-lån här.