Jens

Låna till semestern i sommar

Flera undersökningar de senaste åren har visat på att ungefär var femte person vid minst ett tillfälle har betalat en semesterresa med lånade pengar från privatlån eller snabblån. Det faktum att många väljer att göra själva köpet med kreditkort för att bland annat få förstärkt reseförsäkring är inte en faktor i sammanhanget.

Den senaste större undersökningen på ämnet genomfördes i april 2017. Det var undersökningsföretaget PFM Research som stod bakom den. Undersökningen visar att 20% någon gång har antingen delbetalat eller helt och hållet finansierat en semesterresa med lån/kredit. En annan intressant siffra från undersökningen är att 16% menar att det finns en stor möjlighet att årets semester kommer att betalas med lånade pengar. Denna siffra är visserligen från 2017, men en motsvarande siffra för 2018 bör inte skilja sig nämnvärt.

Ovilja att spara till semestern

Att så många väljer att åka på semester utomlands trots att de egentligen inte har råd är intressant. Den naturliga följdfrågan är varför det är så. I undersökningen finns en ledtråd. Det handlar om att nästan hälften av de tillfrågade svarar att de någon gång har upplevt en press att resa iväg. Det kan till exempel handla om att vänner ska resa iväg tillsammans på en charter. Förmodligen är det också en del barnfamiljer som upplever att ”alla” reser utomlands en gång per år och därför känner sig pressade att följa normen.

Undersökningen presenterar också intressanta svar på frågor kring sparande till semestern. Mest intressant är att mer än var fjärde tillfrågad känner att det är mindre attraktivt att spara ihop till kostnaden. Historien förtäljer inte hur stor andel av de tillfrågade som faktiskt har möjlighet att spara ihop till resan. Det kan dock förmodas att det är relativt många som har ekonomin för det och att sparandet bara upplevs som besvärligt.

Dagdrömmer

Om du inte har råd

Om du inte har råd att betala din resa med sparade pengar, bör du inte boka. Det är grundregeln. Vet du  att du kommer att få en större inkomst inom kort, till exempel från skatteåterbäring, och måste boka och betala resan snarast, kommer saken dock i en annan dager. Det gäller dock fortfarande att vara försiktig med lånandet. Ett ogenomtänkt lån kan leda till ett nytt lån och utgöra starten på en ond cirkel.

Om det saknas pengar i hushållskassan är det smartast att börja spara och vänta tills nästa år. Med ett flitigt sparande finns kanske till och med möjligheten att resa iväg på en längre eller på annat sätt bättre resa än vad som är möjligt i år.

Ta med kreditkortet på semestern

Kredit och semester är alltså överlag ingen lysande kombination. Emellertid är det faktiskt en god idé att ta med kreditkortet. Det kan till och med rekommenderas att du gör de flesta inköp och betalar de flesta restaurangnotor med kreditkort. Anledningen är att det är säkrare att använda kreditkort än att använda betalkort eller bankkort.

Hur kan det komma sig? Jo, vid köp med kreditkort har du vid eventuella problem möjlighet att ställa krav och göra invändningar inte bara till säljaren utan även till kreditkortsföretaget/kreditgivaren.

Du kan också använda kreditkortet som en extra buffert som du kan utnyttja om kontanterna tar slut eller om ditt bankkort kommer bort eller blir stulet.