Kim Eriksson

Låna till semestern – tänk på det här

lana-semesterSemestrarna är snart här och det är för många hög tid att börja planera. Blir det en vecka eller två utomlands eller spenderas semestern hemma i Sverige med besök hos vänner och släktingar? Är det en campingsemester som lockar mest eller känns en city-weekend mer attraktiv?

Oavsett hur du har tänkt att spendera din semester kommer den ekonomiska frågan snabbt upp när du planerar. Saknar du pengar för att bekosta semestern är ett alternativ att ta ett lån. Det kan aldrig rekommenderas att du ansöker om ett snabblån eller smslån för att finansiera konsumtion som inte är helt nödvändig, men väljer du ändå den lösningen kan du ta lite hjälp av våra tips nedan för att du ska minimera risken att drabbas av negativa ekonomiska konsekvenser.

Vilket lån är bäst för semestern?

Om du behöver ett lån på några tusenlappar upp till omkring 10 000 kr har du två alternativ att välja mellan, nämligen klassiska snabblån med en mycket kort återbetalningstid samt ”hybrider” mellan snabblån och privatlån som du betalar tillbaka på tre månader eller ännu längre tid. Behöver du låna mer än så är alternativen istället normalt ett ”hybridlån” eller ett vanligt privatlån (blancolån) hos en bank eller ett kreditbolag. I regel måste du dock låna minst 20 000 kr när du vänder dig till någon av storbankerna eller de större kreditbolagen.

Om du inte behöver låna mer än 20 000 kr skulle vi rekommendera att du väljer ett snabblån som du betalar tillbaka över 12 månader eller mer. Kostnaden för ett sådant lån blir nämligen i de flesta fall lägre än för ett snabblån med 1-3 månaders återbetalningstid. I de flesta fall är också hela kostnaden för lånet i form av ränta som du kan dra av i deklarationen.

Gör en budget och följ den

Alla lån måste betalas tillbaka i rätt tid och med rätt belopp – om inte kan du snabbt drabbas av ekonomiska konsekvenser som gör rejäl skada på din privatekonomi. Vårt tips är att du, innan du ansöker om lånet, gör en budget för månaderna före och efter semestern för att se om du kommer att ha tillräckligt med kontanter för att betala amorteringar och räntor. Tar du till exempel ett snabblån på 10 000 kr med en löptid på 12 månader kommer du i genomsnitt att få betala 900-1000 kr per månad under löptiden. Var noga med att säkra att du kommer att ha de pengarna tillgängliga på kontot innan du skickar in ansökan.