Kim Eriksson

Låt privatekonomin bli ditt nyårslöfte för 2020

Med ett nytt år tar en ny spännande resa sin början. Oavsett om du har haft ett bra eller dåligt 2019 är det dags att vända blad, och ett nytt år med oskrivna blad står framför dig. Kanske har du några saker i form av nyårslöften du tänkt fokusera på under 2020? Ett bra nyårslöfte kan vara att ta tag i privatekonomin genom att t.ex. börja budgetera och komma igång med ett sparande.

Kika igenom våra råd nedan så ser du att det inte krävs så mycket för att få ordning på ekonomin under det nya året.

ekonomi nyårslöfte

Hitta glädjen i ekonomin

Sätt dig ner en stund och motivera dig själv med att det finns massor att göra för att skapa en bättre ekonomisk situation. Innan en längdhoppare ska hoppa visualiserar hen hoppet och vad det ska leda till. Gör samma med din ekonomi, tänk dig in i en situation där du har pengar till utgifter och ett sparande – känn hur bra den känslan är och försök hålla kvar vid den.

Tydliggör mål och strategier

Tänk igenom målen du vill uppnå – om du vill minska utgifterna med eller spara en viss summa varje månad. Vad är rimligt i relation till din ekonomi? Sätt kanske ett datum för när ditt sparande ska ha nått ett visst belopp. Fokusera på målen och ha dem alltid tillgängliga – kanske sittandes på kylen hemma så du ser dem varje dag? Då är det svårare att glömma bort nyårslöftet.

Begränsa dig själv på ett smart sätt

Det är ingen som säger att du måste sluta med hämtpizza eller fika med vännerna – en trygg ekonomi behöver inte vara detsamma som ett tråkigt liv. Däremot kanske inte exakt varje dag kan vara en fest. Det räcker kanske med hämtpizza en gång i veckan och samma med fika? Ju längre det är mellan besöken desto mer kommer du dessutom att uppskatta dem.

Träna ekonomi utan att trötta ut dig

Gör upp en smart träningsplan för din ekonomi. Om du hade haft som nyårslöfte att springa ett maraton hade det varit dumt att börja tokträna direkt och tro att du kan springa ett maraton efter två veckor. Samma är det med ekonomin. Gör en långsiktig plan som fungerar över tid. Kör du för hårt i början är det lätt att du överanstränger din plånbok och du tröttnar snabbt.

Sätt datum för dina mål

Belöna dig själv med jämna mellanrum genom att sätta upp datum för dina mål. Jobba gärna med kvartalsmål eftersom de är lite längre. Exempelvis att du efter ett kvartal ska ha 1 000 kronor på sparkontot. När du når målet kommer det att kännas fantastiskt bra – du har lyckats! Nu kan du sätta nästa mål för kommande kvartal. Ju fler mål du når desto mer motiverad kommer du att bli.

Om du inte lyckas med det första målet bör du se över hur högt du sätter ribban inför nästa kvartal. Kanske siktade du för högt? Analysera vad det kan ha berott på och sätt nya mål. Ge inte upp utan låt det kommande året bli ett av de bästa för din ekonomi!