Jens

Miljontals lösenord är på vift

losenord

För ett par veckor sedan avslöjade SVT:s programserie Dold i avsnittet ”Läckta lösenord” att användaruppgifter och lösenord till miljontals konton som tillhör svenskar har hackats och ligger ute helt öppet på nätet. Uppgifterna har läckt genom de stora hackerattacker som har gjorts mot bland annat Dropbox och Yahoo de senaste åren.

Efter avslöjandet skapade SVT en webbplats där det var möjligt att söka på sin e-postadress för att se om uppgifter kopplade till den ligger ute på nätet. Det var omkring två miljoner personer som gjorde sökningar under den knappa vecka som tjänsten var live. Numera är den stängd, men på SVT:s webbplats Dold kan du se själva TV-programmet i sin helhet, få information om vilka sajter som har hackats och få bra tips på vad du ska tänka på kring lösenord på nätet.

Det här bör du göra

Att miljoner svenska användaruppgifter och lösenord är på vift kan betyda att du har blivit drabbad, även om du inte känner till det. Du bör göra en genomgång av alla lösenord du använder på de webbplatser du använder mest och helst byta dem omedelbert. Den som har tillgång till någon eller några av dina användaruppgifter kan nämligen, i det fall du har samma lösenord på flera sajter, komma in på dina konton både här och där. Det är bättre att ta det säkra före det osäkra och därför bör du se över dina lösenord överlag.

Skydda dig för framtiden

Om du vill se till att skydda dig i framtiden finns ett par snabba tips du kan använda.

Använd unika lösenord
Det bästa är givetvis att ha ett unikt lösenord för varje enskild webbplats. För hjälp med det kan du använda en lösenordshanterare i webbläsaren. Ett minimum är att använda olika lösenord för konton som kan vara lite mer känsliga, såsom exempelvis e-postkontot, Facebook och Instagram.

Starka lösenord
Ett starkt lösenord är ett som inkluderar både siffror, stora och små bokstäver och specialtecken (till exempel utropstecken). Längden spelar också roll. 10 tecken brukar betraktas som minimum. Även i den här aspekten är lösenordshanterare mycket smarta hjälpmedel.

Två- eller trestegsautentisering
Ju fler dörrar du måste öppna för att logga in på en sajt, desto säkrare är det. Många aktörer, såsom exempelvis smslåneföretag, har webbplatser med tvåstegsautentisering, vilket innebär att du måste gå igenom två steg vid inloggningen (exempelvis lösenord och mobilt BankID). Vid användning av autentisering i flera steg är din säkerhet i praktiken helt tryggad.