Jens

Så här får du tillbaka på skatten i april

Skatteåterbäring

Förra året var det första som Skatteverket kunde börja betala ut skatteåterbäring i april. Tidigare har juni och mer exakt tiden kring midsommar varit den tidpunkt då Skatteverket har börjat betala ut överskott på skattekontot.

Satsningen 2017 var ett försök från Skatteverkets sida. Det visade sig falla väl ut och därför har myndigheten permanentat modellen med tidigarelagd skatteåterbäring. Om du vet att du kommer att få tillbaka på skatten kan du genom några enkla steg göra så att du får pengarna på kontot redan den 5-6 april. Nedan ser du precis vad du ska göra och vilka förutsättningar som ska vara på plats för att du ska få pengarna tidigare än vanligt.

Alla kan inte få skatteåterbäring i april

Möjligheten till tidigarelagd återbäring finns bara i det fall du inte gör/ska göra någon ändring i deklarationen. Det kan till exempel handla om att du ska deklarera aktieaffärer eller en bostadsförsäljning, eller att du vill anmäla att du vill göra ett avdrag. Om du inte kan godkänna deklarationen som den är får du vänta (minst) till juni på skatteåterbäring. Har du ett underskott på ditt skattekonto kan du givetvis inte få någon skattebäring över huvud taget. Då är du i stället betalningsskyldig.

5 steg till skatteåterbäring i april

Det är tre saker du själv måste göra för att få tillbaka på skatten i april. Det handlar om att:

  • Skaffa digital brevlåda
  • Se till att du har anmält konto för utbetalning
  • Godkänna deklarationen utan ändring.

Digital brevlåda

Sedan förra året kan Skatteverket skicka ut deklarationen elektroniskt till så kallade digitala brevlådor. Det finns flera sådana att välja mellan och det spelar egentligen ingen roll vilken du väljer. Kivra har nått störst marknadsandelar och upplevs av de flesta som det enklaste valet, men även Min myndighetspost, E-boks och Digimail fungerar för ändamålet.

Med en digital brevlåda kan du för övrigt inte bara få din deklaration elektroniskt. Du kan också få annan myndighetspost, såsom till exempel utbetalningar och meddelanden från Försäkringskassan och kommuner, den här vägen.

För att skatteåterbäring ska kunna betalas ut i april gäller det att du har en digital brevlåda eller skaffar en sådan senast den 1 mars.

Konto för överföring

Skatteverket kan inte längre skicka ut utbetalningskort för överskott på skattekontot. Det gäller därför att du har anmält ett bankkonto för överföringar. Kontot du bör anmäla är detsamma som du brukar använda för dina vanliga transaktioner.

Sista datum för att anmäla bankkonto är också den 1 mars.

Godkänn deklarationen

Skatteverket skickar ut din deklaration till din digitala brevlåda den 8 eller 9 mars. Tjänsten för deklaration öppnar sedan den 20 mars. Du måste se till att godkänna deklarationen exempelvis online eller via sms senast den 28 mars.

De viktiga datumen

Här följer en förteckning av de datum som du ska ha koll på om du vill säkra utbetalning i april i stället för att behöva vänta till juni.

  • 1 mars – sista dag för att ordna med digital brevlåda samt anmäla bankkonto för överföring.
  • 8 – 9 mars – deklarationerna skickas ut.
  • 20 mars – Skatteverkets tjänst för deklaration öppnar.
  • 28 mars – Sista dagen att deklarera.
  • 5 – 6 april – Överskott på skattekontot betalas ut.