Jens

Så här undviker du kreditkortsskulder

Kugghjul kreditkort

Kreditkort kan vara bra till mycket. De kan fungera som en extra buffert när det krisar i ekonomin och de kan ge fördelar i form av bonusar och erbjudanden. Det gäller dock att använda kreditkortet med försiktighet. Om det används med jämna mellanrum i vardagen gäller det att du har koll på att du verkligen kan betala tillbaka när fakturan kommer. Skulle kostnaderna skena iväg finns nämligen risken att du drar på dig kreditkortsskulder som både är dyra och svåra att bli av med.

Här är några saker du bör tänka på om du använder kreditkort. Någon av punkterna är kanske alldeles självklar, men även det mest självklara kan behöva upprepas ibland.

Betala bara om du har råd

Många använder kreditkortet för att köpa saker som egentligen inte ryms inom budgeten. Man gör helt enkelt misstaget att tro att krediten är en del av det befintliga betalningsutrymmet. En idé med kreditkort är att de kan jämna ut toppar och dalar i ekonomin, men det gäller alltid att man har råd att betala tillbaka krediten. Att använda kreditkortet för att köpa saker som man egentligen inte har råd med (över tid) är riskfyllt och det kan leda till betydande svårigheter längre fram.

Analysera dina kreditkortsfakturor

När fakturan kommer bör du noga analysera uppgifterna. Idag är det dock så att många kreditkortsföretag använder sig av autogiro och/eller e-faktura, och det gör att du inte automatiskt får ett konkret papper att titta på. Om så är fallet för dig bör du skriva ut fakturan eller autogirospecifikationen.

När du analyserar dina betalningar med kreditkortet bör du använda de kritiska glasögonen. Gå igenom betalningarna och fundera för det första kring om de är sådana du ska använda kreditkortet till (se ovan punkt). Titta också mycket noga på vad som är minsta belopp att betala och vad totalskulden är. Det kan vara lockande att betala endast minimibeloppet och på så sätt skjuta problemen framåt, men då börjar också krediten att kosta.

Notera särskilt att en del kreditkortsföretag som använder autogiro automatiskt anger minimibeloppet som det belopp som ska dras!

Undvik att ta ut kontanter med kortet

Om du gör ett bankomatuttag med ditt kreditkort får du betala en avgift på allt mellan 20 – 50 kr. Det är i sig en anledning att undvika att använda kreditkortet i bankomaten. En ännu viktigare sak är att uttaget är ett tecken på att du faktiskt inte har kontanter att använda. Om du hade kontanter hade du ju tagit ut pengar med det vanliga bankkortet.

Om du börjar använda kreditkortet för att ta ut kontanter är risken stor att du har problem med ekonomin. Du riskerar också att löpande dra på dig successivt ökade skulder.

Begränsa antalet kreditkort du använder

Slutligen ska vi nämna något om antalet kreditkort. Det säkraste sättet att hamna i en situation där kreditkortsskulderna växer på hög är att använda många kreditkort. Med flera kreditkort i plånboken har du en högre maximal kreditlimit och det kan leda till onödig användning, detta oavsett hur god självkontroll du anser dig ha.