Kim Eriksson

Så får du pengarna att räcka under studietiden

Studietiden är en period i livet som många går igenom och för de flesta är den ekonomiskt tuff. Studiebidraget från CSN är ett bra tillskott men är sällan tillräckligt för att täcka hyra, mat, mobilabonnemang, kurslitteratur, och allt annat som hör vardagen till. Det är också mycket som händer under studietiden som är tråkigt att missa på grund av ett sinande bankkonto. Med lite extra planerande är det dock möjligt att vara med på allt som studentlivet tillåter och slippa oron över ekonomin. Här är några tips!

Klara studentekonomin

1. Jobba extra

Det bästa sättet att få en relativt normal inkomst är att jobba extra. Då är det fler kronor som rullar in varje månad. Problemet som de flesta upplever med att jobba extra som student är tiden. Det är helt enkelt något du får prova dig fram med. Går det att hitta ett jobb med tillräckligt stor flexibilitet som du kan anpassa utifrån dina studier? Vissa perioder är kanske lugnare och du kan då jobba extra, medan andra är mer intensiva. Om du kan få det att fungera är ett extraknäck helt klart det bästa sättet att dryga ut kassan.

Det kan också vara bra att känna till att CSN har ett fribelopp, vilket är den summa du som student kan tjäna varje termin utan att det påverkar hur mycket du får i bidrag eller lån. Notera dock att fribeloppet kan ändras för varje år och bero på typen av studier.

2. Gör en budget

Ett av de bästa sätten att leva sparsamt och ekonomiskt hållbart är att ha en budget. En budget gör att du som student kan hålla koll på exakt hur mycket du har möjlighet att spendera. Ett hett tips är att också budgetera för sparande, även om det bara är en liten slant i månaden, så att du kan täcka oväntade kostnader. Gör en översikt av den totala månadsinkomsten och börja lista alla kostnader. Då kan du se dina ”måste”-utgifter och kanske sådant som är mindre viktigt som du skulle kunna dra ner på.

3. Utnyttja studentrabatter

Du bör lämna utrymme i din budget för shopping. Oavsett om det är kläder, nya elektronikprylar eller kurslitteratur behöver vi ibland handla något som både kan kännas onödigt och nödvändigt på samma gång. Det är då bra att ha tillgång till en rad olika studentrabatter som gör det lite billigare. Ett av de mest kända studentkorten som ger erbjudanden om rabatterade priser är Mecenat, men det finns även andra alternativ. Gör lite research innan du ska handla något och se om det finns rabatter!

4. Gör matlådor

Att äta ute är både mysigt och skönt. Att slippa processen med att tillaga råvarorna och själva disken kan kännas bekvämt och välbehövligt i en tuff tentaperiod. Det är dock inte särskilt ekonomiskt. Liksom det i heller inte är bra för plånboken att handla sporadiskt under veckan. Det bästa är att storhandla en gång och planera för matlådor för att täcka alla veckans dagar. Lägg söndagen på att göra storkok som du sedan kan slänga in i micron under veckan. Det sparar du både tid, pengar och disk på!

5. Bo tillsammans

I de flesta svenska studentstäder är bostadshyrorna höga, framförallt i relation till inkomsten från CSN:s bidrag och studielån. Att dela boende, vare sig det är inneboende, en käraste eller en kompis, är en smart lösning för att komma ner i hyra. Om du inte har en partner för tillfället kan du höra runt bland kompisarna eller skolkamraterna, kanske är någon av dem också intresserade av att få ner sina månadskostnader? Ett annat alternativ är att lägga ut en annons på ex. Blocket och se om någon nappar.