Jens

Så här spenderar svenskar sina pengar

Pengar

Tink är en svenskskapad app som håller koll på din privatekonomi och hjälper dig att lägga upp en budget för varje månad. Appen kan även kopplas direkt till ditt bankkonto och därmed ge statistik över hur och på vad du spenderar dina pengar. Nyligen släppt data från appen i samarbete med Hui Research kan nu redogöra för vad vi svenskar spenderar mest pengar på.

Nästan hälften av alla utgifter går till boende

Uppgifterna tyder först och främst på att boendekostnader kräver mest pengar. Detta är kanske inte helt oväntat då bostadspriserna i Sverige stiger med rasande fart. Hela 43 procent av utgifterna tillägnas boende. Efter boende spenderar vi svenskar mest pengar på mat och dryck, hela 19 procent. Efter detta kommer transport med 10 procent och shopping med 8 procent. De lägsta utgifterna tillägnas fritid, hem och trädgård samt hälsa och skönhet.

Nyårslöften visar sig

Statistiken tyder även på att många större utgifter tillägnas gymkort under första kvartalet på året då många nyårslöften om en sundare livsstil upprättas. Däremot visar uppgifterna en viss återhållsamhet kring kultur och nöje under årets första kvartal i förhållande till tidigare kvartal. Filippa Frisk på HUI som sammanfattat rapporten berättar även att man kan se ett ökat intresse kring att hyra ett boende under semestertider snarare än att checka in på hotell. Detta syns i den ökning av hur mycket pengar som läggs på aktörer som till exempel Airbnb där man kan hitta boenden att hyra av folk i över 34 000 städer i 192 länder.

På resande fot spenderas mycket pengar

Rapporten må ha visat att shopping inte utgör en märkbart stor procent av utgifterna i vardagen, dock ökar de i regel kraftigt på resande fot. Mer specifikt är tax free på flygplatsen ett hett ställe att spendera pengar på, och även vid caféer och restauranger tycks kortläsaren gå het. Detta är dock inte speciellt märkligt då det är vanligt att spontanshoppa på flygplatser, då priserna allt som oftast är reducerade.

Tink finns att ladda ner i App Store både för iPhone och Android. Appen har idag cirka 175 000 användare och är ett perfekt alternativ för dig som vill hålla koll på dina utgifter.