Jens

Så sparar du bäst till barnen – Våra bästa tips!

Att spara till sina barn är alltid klokt, för att när de väl blir äldre kunna ha möjligheten att ge dem en liten extra hjälp när de ska äntra vuxenvärlden. När det kommer till hur man ska lägga upp sparandet kan det ibland kännas som en djungel – men frukta icke! Vi har nämligen tagit fram några av de viktigaste sakerna för dig att tänka på när du ska börja spara till ditt barn. Varsågod!

Barn i blå tröja som räknar mynt

Det är aldrig för tidigt att börja spara

Det finns ingenting som säger att du ska börja spara vid en viss ålder – istället är det såklart bättre ju tidigare du börjar. Ju längre tid du sparar, desto högre summa kan du spara ihop. För många föräldrar är det tajtare rent ekonomiskt under småbarnsåren, men ha som mål att försöka sätta in någon liten slant åtminstone – när möjlighet finns (se nästa punkt).

Allt sparande är bättre än inget sparande

Många bäckar små och så vidare. Varje krona räknas, även om det inte alltid känns så – och i det långa loppet kan de där (vad som kändes som små) kronorna som du satt in lite då och då ha blivit flera tusen kronor extra på kontot sammanlagt.

Undvik att spara i barnets egna namn

Detta låter kanske motsägelsefullt, men det handlar om att när du till exempel sätter in barnbidraget på ett sparkonto i barnets namn, eller köper fondandelar, så räknas detta som en gåva till barnet. Det betyder att det nu är barnet som äger dessa pengar, och eftersom du har gett dem som en gåva kan du inte bestämma över dessa längre så fort barnet har blivit myndigt.

Istället får barnet tillgång till dessa pengar när det fyller 18 år – och om man sparat en stor summa pengar är det kanske inte alla 18-åringar som är mogna nog att förvalta denna på ett klokt vis. Kanske vill du hellre ge ditt barn pengarna på dennes 20-årsdag?

Välj en kapitalförsäkring – och öronmärk pengarna

En kapitalförsäkring i ditt eget namn låter dig ha stenkoll på pengarna och hur de förvaltas – och du kan själv välja när pengarna ska betalas ut till barnet. Det går även att dela upp utbetalningarna i portioner så att inte allt betalas ut samtidigt när det är dags.

Se dock till att öronmärka pengarna så att de faktiskt tillfaller ditt barn om du skulle gå bort. Det gör du genom att ange vem som är förmånstagare för din kapitalförsäkring. Du kan alltid be om hjälp med detta om det känns klurigt, men glöm inte bort det.

Våga ta risker när du placerar pengarna

Ett sparande till ditt barn är som regel ett långsiktigt sparande, och för att få chans till den bästa avkastningen på dina pengar, kan det vara värt att investera dessa på börsen. Naturligtvis ska du välja en risknivå som du själv känner dig bekväm med. Kom ihåg att ju högre risk desto större chans till hög avkastning, men också till stora förluster. Försök hitta en balans som passar dig!