Jens

Så sparar du tusenlappar i augusti

Om utsvävningarna har blivit lite för många och lite för stora under sommaren är det lätt att hålla sig för skratt när man tittar på bankkontot i augusti. På sommaren vill man njuta av både ledighet, nöjen och själva värmen och det gör att sparsamheten får stryka på foten. Tyvärr kan då augusti bli en period av ekonomisk baksmälla.

Känner du att augusti kan bli en besvärlig månad rent ekonomiskt? Då är det viktigt att du gör något åt saken för att säkra att du klarar månaden och att du inte behöver lida av utsvävningarna från semestern även i september och ännu längre fram. Här är åtta snabba tips på sparande som du kan använda som inspiration för att spara tusenlappar i augusti.

spara pengar tips

1. Inventera förråden

Alla har saker som de inte använder och som de förmodligen aldrig mer kommer ha nytta av. Varför ska dessa saker, oavsett det gäller kläder, golfklubbor, röjsågar – ja vad som helst – då ligga och skräpa? Gör en insats och inventera förråden. Du har förmodligen saker till ett värde av flera tusenlappar som andra kan ha bättre nytta av.

Besparing: Allt från några hundralappar upp till flera tusenlappar.

2. Betala alla absolut nödvändiga räkningar först

En försenad betalning innebär förseningsavgifter och eventuellt inkasso. Dessutom finns risken att den du betalar till bryter avtalet. Undvik problem med försenade betalningar genom att betala alla absolut nödvändiga räkningar (hyra, barnomsorg och dylikt) så snart du kan. Blir det besvärligt att få fram pengar för övriga räkningar, kontakta mottagaren för att undersöka hur du kan göra. Detta gäller även för lån som snabblån och privatlån.

Besparing: Från 0 kr upp till ett antal hundralappar (samt mindre huvudvärk).

3. Köpstopp i en vecka

Hur mycket lägger du på mat, saker till hemmet, hygien, nöjen och transporter under en vecka? Tänk om du kunde spara in hela det beloppet? Det kan du genom att helt enkelt inte spendera en krona under sju dagar. Det låter kanske som en omöjlighet, men med lite kreativitet kan du klara det. Inventera frysen, göm bilnycklarna och ta temporärt bort BankID på mobilen som första steg för att lyckas med din köpfria vecka.

Besparing: Upp till flera tusen kronor.

4. Jämför och köp billig mat

Om du nu inte är beredd att helt avstå från inköp bör du i alla fall vara medveten om att du kan spara mycket på att tänka efter när du handlar mat. Några tips är att:

    • Handla med inköpslista
    • Köpa mat på säsong
    • Ta med egna kassar
    • Handla på det billigare alternativet bland mataffärer
    • Vid valet mellan två likvärdiga varor välja den billigaste

Besparing: Förmodligen minst ett par hundralappar per vecka.
 

Jämför snabblån nu!

 

5. Säg upp ett (onödigt abonnemang)

För inte så länge sedan hade det genomsnittliga hushållet endast en kostnad för TV, nämligen avgiften till Radiotjänst. Idag har många en hel rad olika abonnemang att betala för i tillägg till TV-avgiften. Några exempel är HBO, TV4 Play, Eurosport, Viasat, CMore och Netflix. Hur många TV-abonnemang och streamingabonnemang har du? Behöver du alla dessa? Du kan spara allt mellan någon hundralapp upp till det femdubbla på att sovra lite i katalogen av tjänster.

Besparing: Från 100 kr och uppåt.

6. Fimpa cigaretterna

Ett paket cigaretter eller en dosa snus om dagen innebär en kostnad per år på upp emot 25 000 kr. Det är lika mycket som kontantinsatsen för en bättre begagnad bil eller en rejäl grundplåt för en utlandssemester för en hel familj. Om du idag nyttjar tobak och samtidigt vill spara pengar finns egentligen inget alternativ till att helt sluta med tobaksbruket. Om du inte kan sluta tvärt, tänk på att en halvering av utgifterna fortfarande ger mycket stor effekt på din ekonomi.

Besparing: Beror på hur mycket du röker/snusar idag.

7. Jämför tjänster och abonnemang

Varje hushåll har kostnader för el, värme, vatten, försäkringar, bredband och mobiltelefoni. Jämför även snabblån och olika lånekostnader om du är i behov av att låna pengar.

För nästan alla dessa tjänster och avtal finns möjlighet att välja fritt bland leverantörer. Det är en möjlighet du kan utnyttja för att spara ganska mycket pengar både direkt och i framtiden. Det kan till exempel skilja flera hundralappar mellan det billigaste och det dyraste elavtalet. För försäkringar kan du spara mycket på att jämföra halv- och helförsäkringar på din bil.

Besparing: Förmodligen minst ett par hundralappar i månaden.

8. Utforska utbudet av gratisnöjen

Vi är många som har vissa rutiner vi känner att vi bara måste följa varje vecka eller månad. För många är till exempel fredagsölen nästan obligatorisk och vissa har som rutin att ta en fika på stan varje lördag. En del går på bio en gång i månaden medan andra äter på restaurang lika ofta. Om augusti månad verkligen är tuff, är det läge att lägga rutinerna åt sidan för en tid. I stället kan du försöka hitta gratisnöjen att roa dig med.

Besparing: Åtminstone 100-200 kr i veckan.