Jens

Självbehärskning och ekonomi – 5 bra tips

Frestelser finns överallt, särskilt när det gäller det ekonomiska. Det är svårt att stå emot ett bra erbjudande och att hålla lite extra hårt i plånboken upplevs inte sällan som tråkigt. Med en större portion självbehärskning finns dock möjligheten att både äta den bildliga kakan och ha den kvar. Använder du dessutom några smarta tekniska hjälpmedel förenklar du ännu mer för dig själv.

Här presenterar vi fem tips som kan ge dig både en starkare ekonomi och en större känsla av kontroll. Läs mer om respektive tips och se vilka du kan börja använda redan idag.

1. Ställ in varningar i appar och internetbank

Koll på ekonominDu har idag en mängd smarta tekniska knep att ta till för att få en ökad kontroll på din ekonomi. Vi kan ta funktionaliteten med varningar i din internetbank och i appar som exempel. Nästan oavsett vilken bank du har kan du enkelt ställa in att du vill ha aviseringar/bevakningar om saldobalans och/eller utgiftskontroll. Med dessa meddelanden får du löpande svart på vitt kring hur din ekonomi ser ut.

Med appar för privatekonomi kan du ta detta knep ett steg längre. En riktigt fiffig app för allt i din privatekonomi är Tink. I den här appen, som finns till både iOS och Android kan du skapa en mängd minibudgetar och löpande både via appen och aviseringar se hur du följer dem. Att använda denna möjlighet kan ge en extra morot att utveckla självkontroll och ge dig större möjligheter att spara till något du verkligen vill köpa.

2. Sov på saken för att undvika lån

När frestelsen blir för stor (utlandsresa, nytt mode, den senaste tekniska landvinningen) och du saknar pengar, kan det vara lockande att ta ett nytt konsumtionslån. Lånet kan dock sätta dig i en besvärlig sits i framtiden och här är det viktigt att utöva självkontroll.

Det går snabbt att ansöka om ett snabblån. Det är frstande att skjuta det lilla problemet med betalning framåt i tiden. Detta är dock ett dåligt val. För det första kostar lånet en del i ränta. För det andra sjunker värdet på din nyinköpta vara rejält omedelbart när du börjar använda den. För det tredje kanske nyhetens behag egentligen inte var så spännande när allt kommer omkring.

Standardtipset i sådana här lägen är att sova på saken. Med största sannolikhet är frestelsen till konsumtion mindre redan nästa dag.

3. Buffertspara på annat konto

Det är fler än en person som någon gång har använt sitt buffertsparande för konsumtion. Det motverkar dock hela idén med sparandet. Du ska ju använda buffertsparande för krissituationer.

Det finns en mycket enkel lösning på denna utmaning. Det handlar om att spara på ett separat konto i en annan bank. Om du har buffertsparandet i samma bank som lönekontot kan du göra uttag direkt från sparandet. Om kontot i stället är i en annan bank tar det normalt en bankdag innan överföringen är klar. Den extra dagen kan vara tillräcklig för att frestelsen att konsumera ska minska.

Tre steg till säkert buffertsparande
1. Hitta en annan bank – välj gärna en nischbank (med insättningsgaranti!) som ger dig lite ränta på pengarna
2. Öppna ett konto och gör en första insättning/sätt upp ett månadssparande
3. Rör inte pengarna förrän en krissituation uppstår.

4. Spara till olika ändamål med olika namn

Att utöva självkontroll handlar givetvis inte om att vara snål och aldrig unna sig något. Det handlar i stället om att unna sig rätt saker vid rätt tillfälle. Sparande är, av naturliga skäl, en stor del av en sund ekonomi, och genom att spara smart kan du både utöva självkontroll och köpa de saker du önskar dig.

Ett tips som inte brukar nämnas i sådana här listor är att spara på olika konton med olika namn. Det är idag enkelt att öppna flera olika sparkonton hos en och samma bank och det kan du utnyttja för att få stora fördelar.

Om du vill spara till en utlandsresa, varför inte öppna ett sparkonto med just den titeln? Om du önskar spara till ett lyxigare julfirande, öppna ett konto för det! Det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna, och bara genom att fundera kring vad du vill spara till blir du också mer på det klara med vad du egentligen vill (och kan motstå snabba frestelser).

Exempel på sparande kan vara:
• Resor med familjen
• Resor/utflykter/upplevelser du gör själv
• Ny inredning eller ny elektronik
• Ny utrustning för dina hobbyer

Vill du ha fler bra tips på budgetering och planering av din privatekonomi? Se då gärna vår guide här.

5. Spara automatiskt

Pengar du inte har ”löst” på exempelvis personkontot kan du inte spendera på frestelser i form av mer flyktig konsumtion. Dessa pengar är så att säga fredade från de stunder då det är svårt med självbehärskningen. Utifrån detta är det enkelt att se att automatiskt sparande, då pengarna skickas automatiskt till exempelvis ett sparkonto, är en smart väg att gå.

Automatiska överföringar är enkla att ställa in. Öppnar du separata sparkonton (se ovan) kan du vanligtvis ställa in sådana direkt när du öppnar kontot. Du kan sedan naturligtvis justera beloppet löpande. Får du en löneförhöjning, varför inte se till att använda åtminstone delar av den för att öka ditt sparande?