Kim Eriksson

Ska man lita på andras omdömen om snabblån?

Ska man lita på andras omdömen om snabblån?

Produkter och tjänster inom ekonomi är de som diskuteras mest och flitigast både vid köksbordet, i fikarummet på jobbet samt på nätet. Det är inte särskilt konstigt. Många ekonomiska frågor ger upphov till starka känslor och åsikter, och många vill gärna ventilera dessa.

Snabblån är kanske inte den fråga inom ekonomi som diskuteras flitigast på jobbet, men i forum på nätet är snabblån, smslån, kreditkonton och andra kreditprodukter alltid aktuella. Det gör att den som söker omdömen, kritik och ris/ros om enskilda låneprodukter har ganska mycket information att hämta. Frågan är då hur man ska tänka kring betygen?

Här får du lite tips att använda när du analyserar omdömen du kan hitta på nätet. Vi ger dig också guider till tre av de största forumen för omdömen på nätet.

Positiva och negativa omdömen om snabblån

En låntagare som anser att han eller hon har fått god service, bra information och ett bra pris kommer att ge ett gott omdöme. Knepigare än så är det inte. Om någon av dessa tre faktorer inte visar sig vara till belåtenhet kommer omdömet nästan automatiskt att bli negativt.

Just frågan om god service är kanske den viktigaste, åtminstone om vi tittar på betygen hos Trustpilot och Eniro. Många låntagare kan acceptera något krångel här och där bara servicen är god och låntagarna känner att de kan få mer komplicerade saker förklarade för sig.

Den som anser att servicegraden är låg för ett snabblån är mycket benägen att greppa mobilen eller tangentbordet. Man måste helt enkelt låta långivaren få veta att nöjdheten är obefintlig. De flesta betyg på 1 (av 5) eller liknande handlar om nöjdheten med kundservicen.

Om du stöter på ett antal mycket låga betyg för en viss långivare är det i sig ett tecken på att långivarens kvalitet lämnar övrigt att önska. Samtidigt är det alltså så att bristande kundservice är den mest centrala punkten. Det är fullt möjligt att långivaren håller kvalitet i andra aspekter.

Hur ska man då tänka kring mycket positiva omdömen? Ska man bara svälja informationen rakt av och lita på alla eller de flesta andra? Det korta svaret är att ett högt betyg alltid är positivt. Det lite längre svaret är att allt givetvis är relativt i förhållande till din situation.

Omdömen ges efter hur väl en långivare lyckas uppfylla en viss målgrupps behov. Den som behöver ett snabblån på 2000 kr med 30 dagars löptid och har en betalningsanmärkning är i en helt annan situation än en person som vill ansöka om ett kreditkonto på upp emot 30 000 kr med flexibel återbetalning. Att en viss långivare får 5/5 av alla kunder betyder inte att den långivaren behöver vara optimal för dig.

Trustpilot

Trustpilot har som affärsidé att samla omdömen från privatpersoner och sammanställa dem i sammanfattande betyg. Syftet är helt enkelt att konsumenterna ska hjälpa varandra.

Många långivare inom snabblån har skapat konton hos Trustpilot. På den här sajten går det alltså att se betyg och omdömen på en stor mängd långivare och ta del av kundernas ris och ros. Notera bara att helt nya snabblån normalt inte finns med.

För att kunna skriva ett omdöme och sätta betyg på en tjänst måste man vara inloggad. Det innebär i praktiken att alla omdömen och recensioner som listas för en viss aktör har skrivits av en kund som har tagit sig tiden att först logga in för att sedan också formulera ett omdöme. Detta ger en slags kvalitetsstämpel för omdömena på Trustpilot.

För att hitta betyg på snabblåneföretag hos Trustpilot ska du klicka fram kategorin ”Pengar”. Här listas såväl renodlade snabblån som långivare verksamma inom privatlån, låneförmedling med mera. Varje långivare har en egen översiktssida där tjänstens sammanfattande betyg (upp till 10.00) listas tillsammans med antalet omdömen. Det är sedan bara att scrolla ner för att läsa alla betyg från kunderna. Här går också att läsa eventuella svar från långivarna. Ju mer flitiga långivarna är med återkoppling, desto bättre är det givetvis.

Eniro

Eniro är inte bara en tjänst där du kan hitta adresser och telefonnummer. Här finns också ett system där kunder kan sätta betyg på och skriva omdömen om olika företag. Även här gäller att man måste vara inloggad (med Facebook eller Google) för att kunna skriva omdömen och sätta betyg.

Betygen presenteras kanske inte på något direkt pedagogiskt sätt, men ifyllda stjärnor och antalet lämnade betyg ger viss ledning.

En fiffig detalj med Eniro är kopplingen till Facebook för varje enskild långivare. Om en långivare bjuder in till diskussion även på Facebook finns således ännu mer nyttig information om kundernas synpunkter att finna.

Flashback

Flashback är, som du kanske vet, ett diskussionsforum för alla slags ämnen. Det är mycket högt i tak och rent generellt gäller det att vara mycket kritisk till den information man kan ta del av på sajten.

Med det sagt kan det ändå vara en idé att göra sökningar i forumen, kanske som ett tredje steg efter sökningar på Trustpilot och Eniro. Här presenteras den osminkade sanningen av dem som inte är helt nöjda med hur en långivare agerar. Kort sagt hittar du endast mycket få positiva omdömen på Flashback, och en avsaknad av trådar och inlägg är i praktiken en bra sak.