Kim Eriksson

Skapa och använd säkra lösenord

lösenord

Du har med stor sannolikhet en väldig mängd konton till olika webbplatser på nätet. Du har ett eller fler för e-post och ett för varje socialt nätverk och forum som du är aktiv på. I tillägg kanske du har konton på köp- och säljsajter, hos enskilda webbutiker, hos långivare, hos streamingtjänster och hos dagstidningar på nätet. Kort sagt har du förmodligen en mängd konton och med denna mängd följer ett större antal lösenord.

Att använda starka lösenord är av stor vikt. Om du använder ett svagt lösenord finns risken att någon med bedrägliga avsikter kan få tillgång till ditt konto och ställa till med stora besvär. Om du har sparat ekonomiska uppgifter, såsom exempelvis kortuppgifter, bakom ett svagt lösenord kan problemen bli mycket stora. Dessutom är det fler än en person som har råkat ut för exempelvis identitetsstölder på grund av svaga lösenord till e-posten eller ett socialt nätverk.

Ett starkt lösenord för varje konto

För att förhindra att någon kan logga in på något av dina konton och få tillgång till känslig information bör du enligt skolboken ha ett unikt lösenord, som dessutom är mycket starkt, för varje konto.

Det säger sig självt att det blir en knepig historia att hålla reda på alla dem, särskilt som ”starka” lösenord är långa och komplicerade med både siffror, stora bokstäver och specialtecken. För att göra allt lite enklare kan du använda dig av en så kallad lösenordshanterare. Det handlar om ett litet program på datorn, en app eller en plug-in som sparar dina inloggningsuppgifter. På så sätt behöver du faktiskt inte komma ihåg dem över huvud taget. Om du använder en lösenordshanterare behöver du bara ha ett enda lösenord i huvudet, nämligen det till själva programmet.

iCloud-nyckelring och andra alternativ

Om du har en eller flera Apple-enheter, såsom till exempel en iPhone och/eller en iPad, kan du använda dig av iCloud och den inbyggda lösenordshanteraren i denna. Alla lösenord sparas då i molnet och du kan använda dem för att logga in på alla dina Apple-enheter. När du ska fylla i ett nytt lösen för första gången får du också automatiskt tips på ett mycket starkt lösen.

Ett mer plattformsoberoende alternativ är den populära molntjänsten Lastpass. Med denna kan du spara inloggningsuppgifter i molnet och använda dem på alla enheter (PC, Mac, Android, iPhone och så vidare).

Undvik att spara dessa lösen

Även om lösenordshanterare är mycket smidiga och väsentligt kan förenkla ditt liv online, bör du inte använda dem till precis alla inloggningar. De tre lösen/koder du bör memorera är de som gäller för din huvudsakliga e-post, din inloggning till datorn samt eventuell kod till bank-ID. Om du glömmer bort ditt huvudlösenord till lösenordshanteraren blir det mycket knepigt att komma åt dina inloggningsuppgifter på diverse tjänster, och om någon lyckas få tillgång till bank-ID, e-post eller datorns inloggning kan de negativa effekterna bli mycket besvärliga.

Du kan med fördel börja med att byta till ett mycket starkt lösenord för din e-post. När du väljer lösen kan du tänka på följande:

  • Se till att lösenordet är minst 12 tecken långt
  • Blanda små och stora bokstäver, siffror och specialtecken
  • Se till att ingen del av lösenordet kan kopplas till någon personuppgift (till exempel personnummer) eller annan uppgift som kan kopplas till dig (adress, registreringsnummer för bilen och så vidare).