Jens

Skatteåterbäringen – så får du den så tidigt som möjligt

Vi har nu kommit en bra bit in på 2020 och snart börjar årets deklarationer dimpa ned i brevlådor runtom i vårt avlånga land. Det är alltid lika spännande att se hur man ligger till och det är många som kommer få pengar tillbaka. För dessa lyckliga kan dock väntan på skatteåterbäringen kännas otroligt lång från det att deklarationen godkänts tills att pengarna faktiskt betalas ut.

En del får vänta tills långt framåt sommaren medan andra kommer att kunna se fram emot att få sin skatteåterbäring redan runt påsk. Det finns dock vissa knep som du kan ta till för att få din skatteåterbäring så tidigt som möjligt – vi går igenom dem nedan!

Man får sin skatteåterbäring

Gör så här för tidig skatteåterbäring

För att få en tidig skatteåterbäring måste du ha en digital brevlåda så att du kan ta emot din deklaration elektroniskt. Denna måste du se till att skaffa innan den 27 februari, om du inte har en sedan tidigare. Alla de som har en digital brevlåda får sin deklaration redan mellan den 4 och 11 mars i år. De som inväntar pappersutskicket får den hemskickad mellan den 13 mars och 15 april.

Det säger sig självt att desto snabbare du kan ta del av din deklaration, ju snabbare kan du lämna in den så att pengarna kan betalas ut. Deklarationen på Skatteverkets hemsida öppnar redan den 17 mars så alla som fått sina digitala deklaration kan deklarera då. Nästa steg i att få en tidig skatteåterbäring är att ha anmält ett konto till Skatteverket dit du vill ha pengarna.

Det sista steget är att du måste godkänna din deklaration senast den 31 mars – och du får då inte ha gjort några ändringar i deklarationen. Om Skatteverket därefter godkänner den kan du se fram emot att få pengarna redan mellan den 7-9 april.

Även om det kan vara lockande att få skatteåterbäringen så tidigt som möjligt finns det för många svenskar olika skatteavdrag som man har rätt att göra, vilket kan generera ännu större peng. Skulle du göra någon sådan ändring innebär det att du istället kommer få vänta tills nästa utbetalningsomgång, som infaller mellan den 9-12 juni – men du får alla pengar du har rätt till.

Den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge.