Kim Eriksson

Smarta klockor växer på marknaden

Samsung smartwatch

Smartklockor har länge varit en nischad produkt som främst varit för teknologigurus och it-fantaster. Men de senaste rapporterna visar att försäljningen av bärbara IT-produkter som klockorna och hörlurar har vuxit kraftigt de senaste åren. Med en ökning på 16,7% från förra året bedöms det säljas produkter för uppemot 30,5 miljarder dollar. Teknologijätten Apple står i fronten av utvecklingen och står för en tredjedel av försäljningsvärdet. En försäljning som förväntas dubblas om fyra år.

Nya smartklockor från teknologijättarna

Både Samsung och Apple har i år kommit ut med nyheter och rykten om lanseringen av deras senaste smartklockor under hösten 2017. Båda företagen har släppt flera klockor under årens lopp, utan större succé. Men experter är optimistiska för marknaden och ser fram emot att upptäcka de nya klockornas nya funktioner och kvalité.

Samsung tar en försprång

Först ut ur portarna är Samsung med sin nästa generation av Gear S smartklocka. Mobil chefen DJ Koh har kommit ut med att klockan kommer att presenteras under IFA mässan i Berlin. Inte mycket är sagt om den nya klockan, men flera uttalanden från Koh nämner hur de tidigare klockorna har saknat flera viktiga funktioner som bland annat övervakning av användarens hälsa. Vi kan därför anta att de nya klockorna kommer att ha funktioner som låter användaren ha koll på sin hälsa genom t.ex. blodtryck och liknande.

Läckor från Samsung har tyder på att denna smartklocka inte är den enda nyheten som vi kommer få på IFA. Gear Fit 2 Pro har varit på gång under väldigt lång tid och enligt läckor kommer vi även att få se denna nyhet under mässan. Gear Fit 2 Pro med sin vattentäta design verkar vara mer utrustad för träning som t.ex. simning och liknande blöta sporter. Det finns de som tror att priset på denna klocka kommer att hamna runt 2000 kr, men inga offentliga siffror än ännu utgivna. Mer information finns det inte om de två olika produkterna, utan man får se till att spara pengar tills den 30:e augusti då all förhoppningsvis båda klockorna presenteras.

Apple hoppas på sina funktioner

Informationen om Apples nya Apple Watch Series 3 är på andra sidan mycket mer utförlig. Apple tillkännagav sin klocka redan i september 2016 och ryktena har sedan dess endast blivit fler och allt mer häpnandesväckande. Till skillnad från sin föregångare, Series 2, kommer Series 3 ha telefonfunktion implementerat vilken kan användas självständigt utan att behöva koppla den till en iPhone. Vilket man baserar på några märkesvärda patent tagna av Apple. Likt Samsung talas det om att Apples nya smartklocka kommer att fokusera en del på hälsofunktioner som uppsikt över blodsocker för diabetiker. Slutligen verkar det som att klockan kommer att ha en egen kamera samt bättre batteri och skärm jämfört med sina föregångare.

Baserat på priset på de tidigare klockorna kan vi anta att priser på Series 3 kommer att vara liknande. Detta innebär en kostnad på runt 4 000 kr för den med 42mm skärm och aningen mindre för 38mm. Trots de tidigare produkternas relativa låga försäljning kan vi inte anta att priserna kommer att vara lägre då Apple är kända för att inte ge vika när det kommer till låg efterfrågan. Klockan kommer att med största sannolikhet släppas i höst och förhoppningsvis under september månad, ett år efter den tidigare versionen. Apple har dock inte börjat med något konsistent schema för lanseringen så det är möjligt att smartklockan inte kommer förrän senare i år.