Kim Eriksson

Spara och investera dig till en robust ekonomi

Spara och investera

Snabblån finns där för tillfällen då det behövs ett tillskott av pengar snabbt, till exempel om det inte finns tillräckligt med pengar för att betala hyran. Det bästa är givetvis om behovet att ansöka om ett snabblån inte uppstår över huvud taget genom att man ordnar så att ekonomin blir mer robust. Frågan är då hur den som har en svagare ekonomi ska kunna lyckas med det. Om det är svårt att få pengarna att gå ihop idag, hur ska man lyckas stärka ekonomin på sikt?

Egentligen är det ganska enkelt. Det handlar om att spara, och det kontinuerligt. Dessutom ska pengarna sättas i arbete så att du får avkastning på sparandet. Men, kan verkligen alla spara? Det enkla svaret är ja. Alla bör kunna sätta undan en slant varje månad, även om det kanske bara handlar om någon hundralapp.

Gör sparandet automatiskt

För att kunna göra din ekonomi mer stabil och robust krävs regelbundet sparande. Det är endast genom kontinuerliga insättningar som pengarna kan växa. För många kan det kännas som en klar uppoffring att lägga undan pengar. Andra kan känna att det inte finns något utrymme för sparandet när räkningar, mat med mera ska betalas. Hemligheten ligger i att lägga undan till sparande direkt när inkomster kommer in på kontot. Ett enkelt sätt att se till att det sker, är att göra automatiska överföringar via autogiro.

Om du ser till att spara automatiskt varje månad kommer du efter ett år att ha sparat ihop åtminstone någon tusenlapp. 100 kr i månaden ger 1200 kr, 300 kr i månaden ger 3600 kr, och så vidare. Sistnämnda exempel är fullt jämförbart med ett snabblån för en ovälkommen och oväntad räkning. Skulle det uppstå en kris behöver du inte låna utan kan betala med din buffert.

Investera enkelt och billigt

När du har sparat ihop till en buffert som täcker de flesta ekonomiska kriser som kan uppstå, kan det vara en god idé att söka mer avkastning på ditt fortsatta sparande. Räntekonton ger som bekant ingen överdrivet hög avkastning och det är därför viktigt att titta på alternativ.

Enligt investeringarnas ABC är det bästa sättet att spara/investera på sikt att placera pengarna i globala aktiefonder med låga avgifter. Över tid kommer en sådan investering att ge en avkastning på upp emot 7-8% per år och detta till mycket låga avgifter. För att göra sparandet ännu billigare rekommenderas att du öppnar ett investeringssparkonto (ett ISK).

Plan för en mer robust ekonomi

Det är alltid bra att ha en plan, och när det handlar om ekonomi är det absolut nödvändigt. Om du siktar på att skaffa dig en ekonomi som är mer motståndskraftig, och som på sikt kan innehålla investeringar i aktiefonder för ökad avkastning, bör du fundera ut en plan för hur du ska gå tillväga. Här är ett förslag på plan för ditt sparande. Förutsättningen här är att du i princip börjar på noll.

Det första steget är att skapa ett buffertsparande. Det handlar om pengar som du kan ta i anspråk om det ekar tomt på kontot samtidigt som du har räkningar att betala.

Exempel: Du sparar 300 kr i månaden på ett räntekonto. Efter ett år har du 3600 kr på kontot. Efter två år har du 7200 kr. Notera här att vi inte räknar med eventuell ränta.

År tre får du en högre lön och kan börja sätta av 800 kr i månaden. Efter år tre har du då 13 200 kr sparade och efter år fyra har du 22 800 kr. Nu har du en ganska gedigen buffert som ger dig en ökad trygghet i vardagen.

Det andra steget är att (kan vara) fortsätta buffertsparandet samtidigt som du börjar investera på sikt i globala aktiefonder. Du kan till exempel sätta över 400 kr per månad till investering i aktiefonder på ISK medan du fortsätter spara 400 kr per månad till din buffert.