Jens

Tänk på det här om du behöver låna till jul

För många är julen inte bara en högtid av ro och frid, utan också en tid av ekonomisk ångest och julklappshets. Få kan säga att julen inte för med sig några större omkostnader, men det finns sätt att undvika att hamna i en ekonomiskt ohållbar situation.

Till att börja med bör du se över hur mycket du egentligen har råd att lägga på julen – på julklappar, julmat och så vidare. Det gäller att lägga ribban utifrån de premisser du själv har. Hur alla andra har det på julen är oväsentligt, eftersom alla har olika ekonomiska förutsättningar. Försök hålla det på en sådan nivå att julen blir den där fridfulla högtiden som den är tänkt att vara.

låna till jul

Sprid ut kostnaderna och köp begagnat

För att inte kostnaden för julklappar ska dra iväg för mycket är ett bra tips att sprida ut inköpen över hela året, och gärna fynda vid reor och liknande – som Black Friday i november. Har du inte gjort det redan är det kanske lite sent påtänkt nu, men även om det begagnade plagget var förra årets julklapp finns det inget som hindrar dig från att köpa julklappar på second hand även i år.

Förutom att det är klimatsmart – vilket ju är ett av årets mest populära ord – kan du även hitta fantastiska fynd och unika gåvor på second hand. Det gäller bara att ha lite tålamod och inte låta sig avskräckas av allt bråte du kommer stöta på mellan kapen.

När det kommer till maten går det helt fint att anordna ett knytkalas och be alla att ta med sig något till julbordet. Mat smakar alltid lite godare när någon annan har lagat den och om alla bidrar med 2-3 olika rätter tar det bort en hel del stress från dina axlar.

Låna smart

Om pengarna ändå inte räcker och du behöver låna för att få julen att gå runt är det förstås också okej. Det är dock viktigt att läsa alla villkor som kommer med lånet och de avgifter som kan tillkomma. Du bör också inte låna mer än du faktiskt har råd med kommande månader och välja en återbetalningstid som är realistisk – det kan bli onödigt dyrt om du måste förlänga lånet.

Vet du inte på förhand hur mycket du kommer behöva låna kan det vara bättre att ansöka om en kontokredit än att ta flera snabblån. Då nyttjar du endast så mycket av krediten du behöver och du behöver bara hålla reda på ett lån. För att inte tala om ditt kreditbetyg som inte blir lika lidande, som om du skulle ansöka om flera lån under en kort period.

Jämför snabblån och kontokrediter till julen