Jens

Tänk säkert – skydda dig mot bedrägeri

Oktober 2018 har utsetts till informationssäkerhetsmånad i hela Europa. Idén är att sprida information om hur man agerar och handlar säkert digitalt. I Sverige är det Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som är ansvarig för insatser under månaden och ett resultat är en ny avdelningen på sajten Dinsäkerhet.se. Här finns numera en mängd ny information och tips om hur du skyddar din information.

Skydd bedrägeri

Kampanjen nu i oktober står på tre ben, nämligen:

  • Säkra kortuppgifter
  • Säkra lösenord
  • Säkra företagets information

Vi här på sajten Snabblån vill hjälpa till att bidra till ett ökat säkerhetstänkande bland allmänheten. Därför presenterar vi här ett antal smarta och snabba tips kring hur du säkrar kortuppgifter och lösenord. Dessutom diskuterar vi frågan om känsliga personuppgifter på dator och mobil.

Datasäkerhet är viktigt för alla

Bedrägerier över internet blir allt vanligare och bedragare hittar ständigt på nya sätt att stjäla personlig information och betalningsuppgifter. Att känna till att det finns säkerhetsrisker med både betalkort och kreditkort, betalningar och överföringar över internet samt inloggningar på nätet (inklusive sådana med BankID) är viktigt. Att veta hur du säkrar din information och håller den gömd för bedragare är ännu viktigare.

En bedragare som kommer över personlig information och/eller betalningsinformation eller inloggning till exempelvis din e-post eller ditt Facebook-konto, har stora möjligheter att ställa till med stor skada, på både ett ekonomiskt och personligt plan. Bedragaren kan få möjlighet att ta lån i ditt namn, beställa produkter på avbetalning, teckna abonnemang med mera. Du bör alltså vara försiktig med allt du tar dig för på nätet.

Lösenord – dina nycklar till det digitala livet

Du bör säkra dina lösenord på nätet på samma sätt som du säkrar att ingen får tag på din PIN-kod till bankkortet. Dina lösenord är nämligen dina verktyg för att använda internet som du önskar.

Vissa lösenord kan med fog betraktas som viktigare än andra. Det avgjort viktigaste är det du använder till din huvudsakliga e-post. Din e-post är nämligen en slags central för ditt digitala liv. Den som har åtkomst till din e-post kan exempelvis begära återställning av lösenord för diverse andra tjänster.

Så här skapar du säkra lösenord

Det finns tre tumregler som är enkla att följa när du skapar ett nytt lösenord. Dessa är:

  • Ju längre desto bättre
  • Ju fler specialtecken, siffror, små/stora bokstäver, etc desto bättre
  • Använd inte lösenord som på något sätt kan kopplas till dig som person

Var försiktig med kortbetalning på nätet

Det är klart smidigt att handla online. Du kan göra det från TV-soffan och du får hem dina varor inom ett par dagar. Om du inte är försiktig finns dock risken att drabbas av problem. Det är till exempel vanligare än vad man tror att kortuppgifter avlyssnas.

För att enkelt minimera risken för avlyssning och bedrägeri vid betalning kan du följa dessa fyra tips:

  • Köp endast från webbplatser med certifikat (SSL – se hänglås i adressfältet)
  • Fyll i kortuppgifter endast om webbhoppen erbjuder 3D Secure-betalning eller en känd betalningsförmedlare (exempelvis Dibs, Qliro eller Klarna)
  • Skicka aldrig kortuppgifter via e-post
  • Använd betal- och kreditkort med betalningsspärr för köp på nätet (kan låsas upp tillfälligt när du vill handla)

Om du misstänker att någon har dina kortuppgifter, eller på annat sätt kan använda din betalningsinformation, bör du snarast vidta åtgärder. Spärra ditt kort hos banken och kontakta kreditupplysningsföretag för att spärra din kreditupplysning.

Hur sparar du personlig information?

En annan viktig aspekt i sammanhanget är hur du sparar personlig information digitalt. Många av oss använder våra mobiler till mycket mer än att ringa. Många använder till exempel anteckningsfunktionerna för att spara lösenord, adresser, bankkontonummer, ekonomiska uppgifter med mera. En hel del sparar också känslig information på datorn. Detta är data som en bedragare kan använda för att göra en identitetsstöld eller på andra sätt ställa till det ekonomiskt eller personligt för dig.

Du gör klokt i att gå igenom din mobil och din dator och säkra att du inte ger en bedragare möjlighet att utnyttja personlig information. Om du absolut behöver spara vissa uppgifter, försök spara dem med ett extra lösenord.

Sammanfattning

Du kommer långt vad gäller din säkerhet online och vid betalningar genom några ganska enkla åtgärder. Det viktigaste är att du använder säkra lösenord som är svåra att gissa. Säkra också att du inte använder samma lösenord för flera olika webbplatser.

När du ska betala på nätet, se till att du alltid använder säkra metoder. Om du är i tvivel om en betalningsmetod är säker, välj att handla mot faktura om möjligt.

Sist men inte minst bör du vara noga med vilken personlig information du sparar på datorn och i mobilen. Om du råkar ut för ett datorintrång eller får mobilen stulen – vilka uppgifter kan bedragaren enkelt få tag på?