Kim Eriksson

UC:s Kreditkollen blir gratis för alla unga

Upplysningscentralen AB (UC) är kanske inte ett varumärke som unga finner särskilt attraktivt. Det är väl snarare så att UC ger tydligt negativa associationer. Många sätter till exempel likhetstecken mellan UC och betalningsanmärkningar (vilket är långt ifrån korrekt).

På senare tid har UC försökt göra sitt varumärke lite mer attraktivt genom en rad nya tjänster. Mycket handlar om tjänster och verktyg som kan användas för att skapa en säkrare, tryggare och överlag bättre ekonomi. Tjänster som ID-skydd, Kreditkollen och Min Upplysning är exempel på sådana tjänster som riktas mot privatpersoner.

Just Kreditkollen uppmärksammas lite extra just nu. Det är nämligen så att UC numera erbjuder denna tjänst helt kostnadsfritt till alla som är under 21 år. Idén är att hjälpa unga att få en bra start på sina ekonomiska liv.

UCs Kreditkollen blir gratis för alla unga

Gratis Kreditkollen – vad är det du får?

Alla unga erbjuds obegränsad tillgång till Kreditkollen till och med 21-årsdagen. Tjänsten kostar annars 49 kr per månad. Kreditkollen är en tjänst som finns tillgänglig på alla enheter, inklusive mobiler och surfplattor. Någon speciell app finns dock inte att använda.

I tjänsten Kreditkollen finns i huvudsak tre funktioner, nämligen:

  • Möjlighet att följa UC-Score
  • Den egna kreditupplysningen
  • Möjlighet att ta del av utmaningar för att förbättra kreditvärdigheten

Så skaffar du Kreditkollen

Det är enkelt att skaffa Kreditkollen. Det enda som krävs är egentligen att du fyller i ett kort formulär på kampanjsidan. Personnummer, e-post och mobiltelefonnummer är de enda uppgifterna som krävs. Varför formuläret är så kort är väl ganska naturligt. UC har givetvis redan all annan information lagrad!

För att logga in på tjänsten krävs sedan koppling till BankID (mobilt eller på datorn). Kreditkollen kan nås från alla enheter inklusive dator, mobil och surfplatta. För bästa översikt kan väl surfplattan eller datorn rekommenderas.

Användningsområden

Som sagt finns tre funktioner i tjänsten. Dessa är skapade utifrån två syften. För det första finns allt kring den nuvarande kreditupplysningen samlat. Syftet är att ge en ständigt uppdaterad nulägesbild av kreditvärdighet, betalningsförmåga, befintliga betalningsanmärkningar med mera. För det andra visas aktuell UC-Score tillsammans med mål och utmaningar för att höja den.

UC-Score

UC-Score är UC:s ”sätt” att presentera kreditvärdighet på ett lite mer pedagogiskt sätt. Kort sagt handlar det om en poäng mellan 1 – 999, där sistnämnda är det optimala resultatet.

I tjänsten uppdateras UC-Score löpande så att det går att följa utvecklingen över tid. En extra återbetalning på ett privatlån, vilket ger en lägre utestående kredit, kan göra att poängtalet ökas något. Flera nya snabblån kan i stället göra att det minskar. En ökad inkomst genom ett nytt jobb kan göra att UC-Score hoppar upp ett par hack, och så vidare.

Kreditvärdigheten är nyckeln till att kunna hyra bostad, ta lån, köpa varor på kredit, ansöka om bolån, med mera. Ju högre kreditvärdighet, desto bättre är det eftersom förhandlingspositionen helt enkelt blir bättre.

Ett exempel UC själva nämner är idén om att förstärka kreditvärdigheten för att göra det enklare att hyra bostad/köpa en bostad med bolån. Bostadsmarknaden är tuff mot unga och en god kreditvärdighet kan vara mycket fördelaktig i jakten på den första bostaden (och vid eventuell förhandling om bolån).

Utmaningar & Mål

Funktionen för utmaningar och mål är tänkt att fungera som ett stöd för att höja kreditvärdigheten. I tjänsten kan man antingen själv sätta upp egna mål eller välja bland dem som tjänsten själv föreslår utifrån nulägesbilden.

Sistnämnda är en fiffig detalj. Inom den egna privatekonomi är det inte så svårt att upptäcka att någonting borde göras, men det är samtidigt svårt att komma på vad det första steget bör vara. Kreditkollen ger helt enkelt förslag på saker att börja åtgärda.

Ett exempel på en utmaning kan vara att ”betala av ett privatlån”. Ett annat exempel kan vara att ”betala av ett snabblån”. Tanken med förslagen på utmaningar är att de, om utmaningarna fullföljs, ska ge direkt effekt på UC-Score.

Andra gratistjänster för din ekonomi

Vi som skriver här på Snabblån.nu tycker att UC:s initiativ är berömvärt. Kreditkollen är i sig en utmärkt tjänst och att erbjuda den gratis för unga är en fin gest. Verktygen i tjänsten kan absolut ge effekt förutsatt att man är beredd att lägga ner en del tid och energi. Oavsett om man väljer att anta mål och utmaningar eller inte, kan det vara mycket praktiskt att ha all information om lån, krediter, inkomst med mera samlad på en och samma plats.

Det finns emellertid också en hel del andra tjänster som kan förenkla för unga som vill få bättre kontroll på sin ekonomi.

Ett bra exempel är Tink, som är en app för både iOS och Android. Appen kan samla alla transaktioner från bankkonton, kreditkort, sparkonton, investeringar med mera och presentera allt på ett överskådligt sätt inom olika kategorier. Det går också att skapa budgetar och följa upp dem. Självklart är det gratis att ladda ner och använda Tink.

Buddy är en annan app som marknadsförs som ett sätt att få kontroll över ekonomin. Här är störst fokus på budgetarbete. Inledningsvis skapar man budgetar för olika områden och sedan hjälper appen till att följa upp hur det går.