Kim Eriksson

Vad gör man om man har för många snabblån?

Upplever du att du försatt dig själv i en ekonomist svår situation med för många smålån här och där som tynger ned din plånbok varje månad när det är dags att betala alla räkningar?

Det är ganska lätt att dra på sig smålån här och där om du inte har en väldigt strikt disciplin. Men till slut blir det väldigt dyrt att ha den här formen av ekonomi och det kan vara en god idé att börja göra någonting åt problemet innan det går för långt.

Ett samlingslån kan vara din räddning. I ett sådant kan du, precis som det låter, samla alla smålån till ett större men med en lägre månadskostnad. Ofta kan de vara så att du kan få ned kostnaden med flera tusenlappar i månaden via ett sådant samlingslån.

Vart ska jag vända mig för att få ett samlingslån?

Du kan prova att först höra efter med din egen bank om det är så att de skulle kunna ge dig ett samlingslån till en bra ränta. Men med största sannolikhet kommer banken att säga nej eftersom de ser ett samlingslån som ett tecken på en instabil ekonomi och då vill de inte låna ut pengar. De traditionella bankerna är mycket svårare när det kommer till sådana saker.

Men däremot finns det många andra långivare som är specialiserade på just samlingslån och som kan hjälpa dig.  Det finns många sajter som kan hjälpa dig att söka lånet hos flera olika långivare samtidigt och få svar inom ett par timmar.

Kvinnar har samlat lån

Vilken typ av lån?

När du samlar ditt lån kallas det för ett samlingslån, men sanningen är den att det är ett vanligt privatlån som går till att betala av dina skulder på ett och samma lån istället för flera små.

Ett privatlån har högre ränta än ett bolån, men mindre ränta än krediter och snabblån. Du ska akta dig för att ta ett lån som du fastnar i under en allt för lång tid till en hög ränta. Men självklart kan du dra av dina räntekostnader på deklarationen vilket också brukat gå automatiskt utan att du behöver göra något.

Kan jag nekas ett samlingslån?

Som vi nämnt tidigare kan din traditionella svenska bank avböja att ge dig ett samlingslån på grund av att de inte vill låna ut mer pengar till någon med i deras ögon, en instabil ekonomi. 

Men de andra långivarna kan också neka dig ett samlingslån vilket då oftast beror på att du har för många kreditupplysningar, betalningsanmärkning, skuld hos Kronofogden eller helt enkelt en för låg inkomst. Det kan finnas långivare som kan ge dig ett samlingslån ändå.

Men troligtvis får du en skyhög ränta som du inte kommer att tjäna på i längden, och då är det lika bra att låta bli för att inta sätta dig själv i klistret åter igen.