Jens

Vanligaste orsakerna till lån under sommaren 2020

Låneförmedlaren Zmarta har gjort en sammanställning över vad svenskar lånade pengar till mest under sommaren 2020. Detta görs varje sensommar sedan ett antal år tillbaka och jämfört med förra året går det att utläsa ett skifte i svenskarnas lånevanor.

På grund av rådande pandemi har många resor blivit inställda. Detta har tydligt märkts på det svenska folkets lånevanor under sommaren. Tidigare år har det varit betydligt fler som lånat till utlandsresor. Jämfört med 2019 har siffrorna på denna punkt mer än halverats. Det var i år över 60 procent färre svenskar som valde att låna till resa, om man jämför med samma period förra året.

Något som istället har trendat under sommaren är lån till snickeri och hemmafix. När det inte är möjligt att resa utomlands på semestern väljer istället många att ta sig an an olika byggprojekt på hemmaplan – till exempel större renoveringar och liknande.

Par vid dator som ansöker om lån

Fler väljer att samla sina smålån

Det har också varit fler svenskar som tagit chansen att se över sin ekonomi – och faktiskt är det en stor andel som valt att samla sina smålån till ett enda större lån istället. Sett i procent är det hela 9,76 procent fler svenskar i år jämfört med förra året som valt att samla sina smålån och krediter till ett enda stort lån för att på så sätt förenkla sina betalningar och eventuellt sänka kostnaden.

Enligt Gustav Berghog, VD på Zmarta, är detta inte några konstigheter alls. Han menar att denna ökning av samlade smålån beror på att vi befinner oss i en tid där vi har en hög arbetslöshet och där vi riskerar en lågkonjunktur. Med sådana förutsättningar vill man gärna ha den bästa ekonomin som möjligt redan från start, där ett tillvägagångssätt är att samla sina lån.

Stor ökning av lån till renovering

Lån till att renovera hemma är en av de punkter som har den absolut största ökningen bland de svenska låntagarna i år. Denna typ har ökat med hela 8,3 procent jämfört med samma period i fjol. Kanske beror ökningen på att allt fler idag jobbar hemifrån.

Detta kanske gör att man blir mer medveten om olika skavanker och skönhetsmissar i hemmet som man gärna vill få bukt med när tiden finns. Sett i procent var det 13 procent av svenskarnas lån under sommaren 2020 som gick till renoveringar. Något som fått samma procentuella andel är lån till bil, båt och MC – något som alltid populärt att köpa under sommarmånaderna.