Kim Eriksson

Var otrogen mot din bank

Kvinnor på bänk

Utbudet av banker och andra finansiella aktörer ökar ständigt och för den som behöver en viss tjänst är det inte längre bara de stora affärsbankerna som är alternativen. Faktum är att det går att välja bort storbankerna helt och hållet, och det finns stora fördelar med att vidga perspektivet något.

Det finns inga exakta siffror på hur många engagemang, det vill säga exempelvis lönekonto, bolån eller sparkonto, som genomsnittskunden har spridda på olika banker, men färska uppgifter från Svenskt Kvalitetsindex pekar på att ungefär hälften av privatkunderna i Sverige har engagemang hos minst två finansiella aktörer. Det är alltså minst 50% av svenskarna som är otrogna mot konceptet med att lägga alla engagemang i en bank.

Varför sprida engagemangen?

Alla banker kan inte vara bäst på allt, och varför nöja sig med en mindre bra tjänst? En viss bank kan erbjuda de mest förmånliga boräntorna för din ekonomi och boendesituation medan en annan kan erbjuda de högsta sparräntorna. En aktör kan erbjuda det för dig bästa kreditkortet medan en annan tillhandahåller de lägsta priserna för courtage för aktieaffärer. Genom att sätta ihop en egen bukett av tjänster från olika aktörer kan du både spara på räntor och avgifter, få mer avkastning på ditt sparande och dina investeringar och få en mer skräddarsydd betalningslösning på kredit.

Men, blir det inte lite krångligare att hålla ordning på många olika motparter i stället för att ha hela ekonomin samlad hos en aktör? Det är nog så, men det du kan spara väger förmodligen med råge upp för det extra besväret.

En ny bank för varje tjänst?

Argumenten ovan är i princip allmängiltiga. Majoriteten kan, genom att sprida lån och krediter, sparande och investeringar mellan olika banker och andra finansiella aktörer få en betydligt billigare och också mer skräddarsydd samling finansiella tjänster. Det betyder dock kanske inte att du måste/bör välja en ny aktör för varje tjänst. För några av de vanligaste engagemangen bör du emellertid noga fundera på om du inte ska välja bort storbankerna. Det handlar om sparande på sparkonto, investeringar i aktier och fonder samt blancolån.

  • Du vet säkert att storbankerna sedan länge inte erbjuder någon som helst ränta på konton med fria uttag. Många nischbanker erbjuder emellertid räntor på upp emot 1%. Det finns alltså ingen anledning att ha sparpengar hos storbankerna.
  • Vad gäller investeringar i värdepapper såsom aktier och fonder lämnar storbankerna mycket övrigt att önska och det är klokt att välja en mer specialiserad nätmäklare. Avgifterna är lägre och utbudet av investeringsmöjligheter är större.
  • Om du behöver ta ett privatlån kan storbanken vara det naturliga valet, fast endast om du behöver låna över 20 000 kr och du har en förhållandevis god ekonomi. Behöver du låna mindre än så och/eller har en lite sämre ekonomi kan du över huvud taget inte ansöka om lån hos banken.